1515
Annons
Innehåll från Tele2Annons

Fem 5G-trender du måste ha koll på

Genomslag för nästa generations robotar, ökad datakraft och obemannade taxidrönare. Det är bara några av de möjligheter och trender som 5G för med sig. Vi har valt ut fem av de viktigaste tekniktrenderna ur en rapport från det ledande analysföretaget Future Today Institute.

Läs om hur Tele2 Företag möjliggör kommande innovationer med 5G  

Vad kommer 5G-utrullningen att innebära för oss? Hur ska vårt företag ställa sig till möjligheterna? Vad ska vi satsa på? Det är frågor som många organisationer ställer sig just nu. 

Ett av de företag som har de bästa svaren är det ledande amerikanska framtids- och trendanalysföretaget FTI, Future Today Institute. FTI, med frontfiguren Amy Webb i spetsen, brukar ofta citeras när det handlar om att spana på framtidens tekniktrender.

I den senaste utgåvan av ”Tech Trends Report 2021 – 5G, Robots & Transportation” listar FTI ett 50-tal trender som företag och organisationer bör ha koll på. Här är fem av de tekniktrender som, utan rangordning, är allra mest brännande. Trender som företag och organisationer, enligt FTI, bör agera på nu.

Möjligheterna med själva 5G-nätverken 

De nya 5G-näten flyttar inte bara stora mängder data oerhört snabbt. De gör det även mycket mer energisnålt och kan dessutom prioritera vissa datasändningar över andra. Kombinerat med den extremt låga fördröjningen, som är på väg ned under en enda millisekund, öppnar detta enligt FTI för telemedicin och robotassisterad kirurgi, självkörande fordon samt spel och strömningstjänster på en helt annan nivå än tidigare.

Robotik i molnet

En av de stora finesserna med 5G är ”edge computing”, eller kantdatorsystem på svenska. Det betyder att datakraft kan flytta ut till ”kanten” av nätverket, nära sensorer, maskiner och annan utrustning. Detta kommer, enligt FTI, att snabba på robotik och molnbaserad ”robots-as-a-service”, RaaS, som Amazons AWS Robomaker. Fysiska robotar kan snart dela data och kod och genomföra beräkningar via nätverket, inte som förr i maskinerna själva. Detta öppnar i sin tur upp för att företag kan använda molnbaserad robotik inom en mängd olika användningsområden som säkerhet, fabriksautomation och optimerad lager- och logistikhantering.

Robotar blir viktiga anställda

Under pandemin 2020 installerades massor av robotar. De desinficerade operationsrum, övervakade patienter på distans, hämtade och lämnade mediciner och assisterade utsatt vårdpersonal. Trenden är, enligt FTI, att robotar blir viktiga anställda. Institutet spår också en stark tillväxt för ”cobots”, kollaborativa robotar som ABB:s YuMi, som tack vare 5G samarbetar med människor. 

Ta tillvara metadata från IIoT, industriell IoT

Alla sensorer, nätverksutrustning och uppkopplade enheter i moderna industriella miljöer vräker ur sig datamängder. Enligt FTI kan detta data från Industriell Internet of Things, IIoT, bli rena guldgruvan för att skära kostnader, höja effektiviteten och öka takten inom produktutveckling. Detta under förutsättning att det utvinns, bearbetas och analyseras på rätt sätt, i ökande utsträckning med stöd av AI och maskininlärning. 

Självkörande fordon och autonoma taxidrönare

Visserligen finns inte all lagstiftning om säkerhet och integritet på plats ännu, men FTI pekar ändå på att autonoma fordon är på väg att bli verklighet. Mängden kördata från självkörande bilar i skarp drift ökar snabbt, vilket gör det möjligt att förfina algoritmerna som styr fordonen. FTI framhåller också att utvecklingen inom avancerade, aktiva säkerhetssystem för bilar är intensiv. Ett annat exempel på att trenden med autonoma fordon är på väg att lämna konceptstadiet är att flera företag nu testar prototyper för obemannade, eldrivna taxidrönare. 

Enligt Björn Lindberg, Manager Radio & Site Infrastructure på Tele2, stämmer trenderna väl överens med Tele2s bild över de kommande åren.

– Även om en del av trenderna ligger en bit fram i tiden tror vi att det kommer att hända mycket under de närmaste åren. Utrullningen av 5G har redan ökat takten i att koppla upp samhället. Vi ser ett starkt intresse från företag och samhällsaktörer att effektivisera processer och utveckla tjänster med hjälp av 5G-täckning, säger Björn Lindberg.  

Vill du veta mer? Läs hela rapporten här.  

Läs om hur Tele2 Företag möjliggör kommande innovationer med 5G  

Mer från Tele2

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tele2 och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?