1515
Annons
Innehåll från Tele2Annons

Att styra hållbarhet: Västtrafik & Tele2 IoT

Uppkoppling från Tele2 IoT hjälper Västtrafik att hantera kollektivtrafiken i västra Sverige, vilket gör medborgarnas resor smidigare och smartare. Västtrafik är ansvarig för kollektivtrafiken både på landsbygden och i stadsområdena i Västra Götaland och transporterar nästan en halv miljon passagerare varje dag med tåg, spårvagn, båt och buss – resor som motsvarar cirka 12 varv runt jorden – och Tele2 IoT är en viktig del för att möjliggöra detta. Genom att koppla upp hela sitt ekosystem med IoT (Internet of Things) kan alla resenärer få tillgång till information i realtid om sin resa, medan Västtrafik kan reagera snabbt på problem och förbättra sin långsiktiga planering. 

Under de senaste tre åren har Göteborg utsetts till världens mest hållbara destination, men det har inte alltid varit så. I mitten av 1980-talet utsåg dåvarande miljöminister Birgitta Dahl staden som ”helvetets förgård”, vilket manade lokala ledare till handling.

Västtrafik, leverantören av kollektivtrafik i regionen, har alltid haft hållbarhet högt på dagordningen, målet är att minska koldioxidutsläppen med 90% och kväveoxidutsläpp och partikelförorening med 80% fram till 2035, och de har åtagit sig att endast använda bränsle från förnybara källor till 2030. 

– Vi vill ligga i framkant när det gäller hållbarhet, så vi fokuserar på effektiv resursanvändning, låg påverkan på klimatet och främjande både av biologisk mångfald och villkoren för ekosystemet, säger Daniel Ulfheden, ansvarig för telefoni på Västtrafik. 

– 2013-2014 testade vi våra första plug-in hybridbussar i verklig trafik. I demo-arenan ElectriCity testades både BEV-bussar (Battery Electric Vehicle) och laddningstekniker i stor skala mellan 2015 och 2020. Med den kunskap vi fick från dessa tester kände vi att vi kunde gå från testning till storskalig implementering i verklig trafik.

– Idag har vi 210 BEV-bussar i vår flotta, varav de flesta är utplacerade i regionens stadskärnor. Vi har också andra hållbara alternativ, som biogas för längre resor och biodiesel. I kombination med eldrivna spårvagnar, resurssnåla tåg och införandet av hybridfärjor är det tydligt att vi är på god väg att nå våra hållbarhetsmål.

– Det är alltid bra när Tele2 arbetar med kunder som delar vår förståelse för hållbarhet och vikten av att hantera koldioxidutsläpp. Med Västtrafiks ambitiösa plan för att minska klimatpåverkan är det uppenbart att de är en hållbarhetsledare när det gäller kollektivtrafik i Norden. Det gör att vi är stolta över att vara partner till Västtrafik, säger Erik Wottrich, hållbarhetschef på Tele2.

Att skapa en hållbar beständig lösning är inte så enkelt som att ta en massa elektriska bussar i bruk – det handlar om att titta på hela pusslet och förstå var bitarna ska placeras. För Västtrafik handlar det om att förstå hur olika teknologilösningar kan anpassas till deras behov. De måste också arbeta med olika parametrar, inklusive de företag de hyr sina fordon av.

– Vi äger spårvagnar och tåg, men vi äger inte bussarna, säger Ulfheden. 

– Transportföretagen som äger fordonen köper dem för ett specifikt kontrakt, som löper cirka tio år. I praktiken betyder det att vi kan byta cirka 15% av fordonen årligen. Så även om det perfekta batteriet och den perfekta elbussen skulle erbjudas imorgon, skulle det ändå ta ett antal år innan vi kunde införa det i vår flotta. 

Det finns andra utmaningar som Västtrafik arbetar med, som när och var bussen ska laddas. De laddas alla över natten i depån, men de behöver ofta också laddas medan de är i bruk. Västtrafik har byggt laddstationer i slutet av olika rutter, där bussen ofta pausar i fem eller tio minuter, men att bygga ut denna infrastruktur och förstå vad som fungerar bäst är ett pågående projekt. 

Hur IoT hjälper 

Västtrafik har arbetat med Tele2 IoT sedan 2015. Genom att koppla upp fordonsflottan kan de bättre betjäna både sina kunder och få den information de behöver för att förbättra tjänster och optimera långsiktig planering.

– Västtrafiks primära syfte med IoT är att förenkla resan från A till B för kunden, i andra hand är det att sänka kostnader, säger Daniel Ulfheden. 

– IoT har för oss också varit ett steg mot bättre IT-säkerhet, vilket är en av anledningarna till att vi valde IoT-lösningen från Tele2. Detta är också en stor fråga för fordonsägarna.

Genom att koppla upp sin fordonsflotta kan Västtrafik ge kunderna information om avgångar, ankomster, förseningar, störningar och vilka möjliga resor det finns. Uppgifterna återförs till trafikoperatörer, som gör justeringar i schemat, samt vidarebefordrar information till passagerare. När det gäller värdet för Västtrafik, ger all data dem mycket information om passagerarantal och trafiken, såsom stopptider, restid mellan hållplatser, förseningar etc. Västtrafik delar denna data med Trafikföretagen för att de i sin tur ska kunna dimensionera trafiken.

För Västtrafik ser den hållbara resan ljus ut och de utvärderar ständigt nya lösningar och ställer nya krav på förbränningsmotorer.

– Vi tittar på saker från alla vinklar och försöker förbättra hela tiden, säger Ulfheden. 

– Vårt mål är att ha alla stadstransporter elektriska till år 2030. Det finns fortfarande utmaningar men framtiden ser ljus ut. Teknikutveckling går snabbt och vi kommer att utvärdera allt för att vara på rätt väg för att nå våra mål när det gäller hållbar kollektivtrafik. 

Läs mer om Tele2 IoT  

Västtrafiks hållbara kollektivtrafikflotta 

 • 210 Elektriska bussar  

• 2 HV0 diesel/elektriska färjor 

• 1 Elektrisk hybridfärja (60% mindre utsläpp) 

• Ytterligare en elektrisk hybridfärja driftsätts 2022 

Mer från Tele2

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tele2 och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?