ANNONS:
Till Di.se

Innehåll från Tele2

Artificiell intelligens: Så fungerar det

Artificiell intelligens är ett ämne som fångat vårt intresse under lång tid. Det är ett spännande område som samtidigt kan vara svårt att greppa, men nu är det dags att reda ut framtidens fenomen – som redan är här.

Bara ett klick bort – här hittar du rapporten Power 2 Stay Ahead och mycket mer

 Vår fascination för artificiell intelligens, oftast förkortat AI, har tagit fart de senaste åren. Men vad är egentligen artificiell intelligens? 

 Amy Loufti, professor vid Örebro Universitet, är expert på artificiell intelligens och tycker att den snabba utvecklingen framåt är positiv.

– Artificiell intelligens är ett brett område, men i grund och botten handlar det om att försöka få datorprogram att agera intelligent. Det ska kunna lära, resonera, kommunicera och planera. Med andra ord, det som människor kan göra vill vi att maskiner ska kunna göra. 

Så kan AI spara tid – och pengar – på arbetsplatsen
Enligt Amy kommer artificiell intelligens att kunna underlätta processen på många arbetsplatser i framtiden.

– Idag vill vi att AI ska kunna hjälpa oss att förstå data, genom att låta AI lära sig de relevanta funktionerna eller särdragen i datan. Så istället för att människor måste programmera alla regler, ska AI-systemet på egen hand kunna lära dem utifrån datan.

Använd artificiell intelligens som arbetsverktyg 
Men AI kan också verka komplext. Rädslan för att artificiell intelligens ska ersätta jobb har gjort att kritiska blickar riktats mot tekniken. 

 – Det finns många typer av jobb som man inte kan automatisera. Det är jobb som kräver komplext beslutsfattande och bedömande. Djup kreativitet kan man inte heller lägga över på artificiell intelligens – däremot kan man använda det som ett verktyg, säger Amy och fortsätter:

– Vi måste komma bort från tankesättet att det antingen är en människa eller artificiell intelligens som ska genomföra uppgiften. Vi kan använda AI i processen. Man kan till exempel jämföra med en enkel stavningskontroll i ett ordprogram. Den är ingenting vi tänker på, utan den finns i bakgrunden som ett stöd när vi skapar en text. Så tror jag att vi kommer att använda AI också, som ett avancerat stöd i olika processer.

På så vis kommer artificiell intelligens att bli ett allt vanligare inslag i vår vardag. Ibland riktad mot kunderna direkt och i andra fall mer i bakgrunden, som ett stöd i vårt arbete.

Bara ett klick bort – här hittar du rapporten Power 2 Stay Ahead och mycket mer

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tele2 och ej en artikel av Dagens industri

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies