1515
Annons
Innehåll från Tele2Annons

5G är här – hur ser framtiden ut i din bransch?

Det nya 5G-nätet är efterlängtat men ger också upphov till frågor. Hur fungerar det, när kan företag börja använda det och hur kommer det att påverka olika branscher? Här går Tele2, som har Sveriges enda nät med verkliga 5G-hastigheter, igenom allt du behöver veta om 5G och hur det kan hjälpa din verksamhet att skapa nya affärsmöjligheter. 

5G-nätet är inte längre något vi bara pratar om – det är här och nu Många företag började göra sig redo för 5G-nätets ankomst tidigt men för många kvarstår frågor kring hur det faktiskt fungerar och vilka möjligheter det ger.  

Till att börja med så erbjuder 5G markant högre hastigheter och snabbare svarstider än 4G och tidigare mobilstandarder. I praktiken innebär det att en bil som kör i 100 km/h hade fortsatt att köra 1,5 meter innan den börjat bromsa med 4G, medan en bil med 5G-uppkoppling hade börjat bromsa efter 1,5 decimeter. De kortare svarstiderna kommer kort och gott att ge möjligheten att rädda liv i framtiden. 

Smartare transport och logistik

I stort sett alla branscher kommer att kunna dra nytta av 5G-nätets överlägsna hastigheter. Transport och logistik kommer exempelvis kunna bli bättre och smartare med tanke på den snabba utvecklingen inom automatiserade hamnar, lager och transporter. 

För frakt och lagerhållning innebär 5G främst möjligheten att dra nytta av dess större räckvidd, förmågan att ansluta fler enheter på mindre yta och att de snabbare svarstiderna skapar nya möjligheter när det kommer till helautomatiserade lagercentraler. Möjligheten till bättre täckning och fler uppkopplingar gör att det går att spåra försändelser i realtid för att effektivisera ledtider och transporter. Hela transportkedjan kan kopplas upp och försändelser kan spåras från lager, under transport, via hamnar eller andra strategiska knutpunkter, hela vägen fram till sin slutdestination. 

5G gör sjukvården mer tillgänglig

Sjukvården är en annan sektor som kommer att gynnas av 5G. Reducerade svarstider innebär att kirurger kommer kunna styra robotars rörelser i realtid och genomföra operationer på distans. De högre datahastigheterna gör det lättare att utnyttja kraften i AI och maskininlärning vid diagnostiskt arbete. Med 5G får vi också en pålitlig uppkoppling utan fiber eller andra anslutningar. Det betyder att alla kommer kunna nås av digitala doktorsbesök, vilket gör stor skillnad i delar av landet där tillgången på läkare och sjukvårdspersonal är begränsad. 

Personligare shopping

Inom shopping och retail kommer 5G att bidra till mer relevanta och personliga erbjudanden baserat på preferenser och göra det lättare att hitta rätt storlekar. Virtuella butiksguider och automatiserade inköp förbättrar shoppingupplevelsen och hjälper oss att undvika både onödiga transporter och spill. I stället för att hela utbudet av varor måste finnas i butik får displayer i provrummet visa upp alternativa versioner och färgval. Något som då också innebär större möjligheter att effektivisera lagerhållning och butiksyta. 

Testa här: Har ditt område 5G-täckning? 

Hur ska mitt företag förbereda sig?

Men hur ska man då som företag förbereda sig för 5G-nätet? Först och främst behöver man en 5G-kompatibel hårdvara, både gällande mobiltelefoner och routers. Du behöver även vara i ett område som omfattas av 5G och ha ett abonnemang där 5G ingår. Vilka de största vinsterna med 5G blir är dock upp till företagen själva som nu kommer att kunna nya skapa innovationer med hjälp av 5G-nätets hastighet och stabilitet. 

Utbyggnaden av 5G har nyss startat och kommer att pågå under ett antal år innan hela Sverige har tillgång. Först ut är storstäderna som kommer att få 5G under 2020, och därefter aktiveras övriga delar av Sverige. Men vi kan konstatera att alla tjänar på att vara redo redan nu för att kunna ta del av möjligheterna i framtiden. 

Idag är Tele2 den enda operatören som har verkliga 5G-hastigheter, något som bevisades i ett jämförande test av svenska operatörers 5G-nät den 2 juni 2020. Testet som utfördes av Mobil, Sveriges ledande publikation och sajt inom mobil kommunikation, visade att Tele2 ofta hade 400 procent snabbare nedladdningshastighet jämfört med sina konkurrenter. 

Läs mer om Tele2:s 5G-nät här 

Mer från Tele2

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tele2 och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?