1515
Annons
Innehåll från TECHNIAAnnons

TECHNIA hjälper Koenigsegg öka värdet på sin digitala investering – och bli mer hållbara

På bilden ser vi från vänster Emil Månsson, Manufacturing Engineering, Fredrik Karlsson, Group Leader Manufacturing Engineering & Digital Manufacturing Lead Koenigsegg, och André Jönsson, Manager DELMIA/Manufacturing TECHNIA.
På bilden ser vi från vänster Emil Månsson, Manufacturing Engineering, Fredrik Karlsson, Group Leader Manufacturing Engineering & Digital Manufacturing Lead Koenigsegg, och André Jönsson, Manager DELMIA/Manufacturing TECHNIA.

Med hjälp av digitala tvillingar och digital kontinuitet har teknikföretaget TECHNIA hjälpt superbilstillverkaren Koenigsegg att ta steget in i den digitaliserade Manufacturing-världen.

– När vi kan verifiera och validera produkter och processer digitalt innan de går i produktion, medför det färre fysiska prototyper, bättre kvalitet och snabbare ”time to market”. För oss är detta en viktig del i Product Lifecycle Management och höjer hållbarheten i det vi gör, säger Fredrik Karlsson, Group Leader Manufacturing Engineering & Digital Manufacturing Lead på Koenigsegg. 

Lär hur Koenigsegg bygger en superbil  

Det svenska teknikföretaget TECHNIA har inlett ett strategiskt partnerskap med Koenigsegg, där man med hjälp av det franska företaget Dassault Systèmes 3DEXPERIENCE-plattform ska hjälpa superbilstillverkaren att ta steget fullt ut i den digitaliserade delen av Manufacturing.

TECHNIA har en dedikerad avdelning som hanterar Manufacturing, vars styrka man nu använder. Här har man tillgång till DELMIA, den delen av 3DEXPERIENCE som används för att ge stöd till modellering, planering och exekvering av industriell tillverkning.

– Vi kan erbjuda en komplett lösning till kunden. Vi har kompetens inom hela sviten av lösningar från DELMIA, säger André Jönsson, Manager DELMIA/Manufacturing på TECHNIA.

Digital tvilling – en virtuell kopia

De koncept som används i samarbetet med Koenigsegg är digital tvilling och digital kontinuitet. 

En digital tvilling är en virtuell kopia av ett fysisk objekt eller system och dess tillhörande miljö, medan digital kontinuitet handlar om att använda data från samma källa i alla led i verksamheten.

– När vi på Manufacturing jobbar med 3DEXPERIENCE så använder vi samma databas som man gör på Engineering. Det innebär en enklare IT-infrastruktur och möjliggör även för oss att arbeta tvärfunktionellt för att kunna optimera på produktsidan och även vid processförändringar, från konstruktion och hela vägen till produktion, säger Emil Månsson, Manufacturing Engineer på Koenigsegg.

På TECHNIA ser man hur Koenigsegg kan öka värdet på den investering av tid och energi som man redan gjort på Engineering-sidan.

– Koenigsegg har tidigt börjat att digitalisera sin konstruktionsprocess och sin produktutveckling. När de nu tar denna data och förädlar informationen nedströms i processen, i Manufacturing-världen, kommer det att generera ett stort mervärde. När man jobbar i samma plattform med integrerade arbetssätt, så ökar möjligheterna för att optimera informationsflöden. Koenigsegg har redan investerat tid och energi i denna data, och nu kan de återanvända den i de nedstigande leden. Det är det hållbarhet handlar om, säger André Jönsson.

Upptäck Manufacturing Centre of Excellence

Koenigsegg kan öka hållbarheten

I slutändan kommer Koenigsegg att öka hållbarheten i hela verksamheten, vilket är något som många företag strävar efter i dag. 

Vid skapandet av digitala tvillingar kan man minimera fysiska prototyper. Detta är något som ligger rätt i tiden för Koenigsegg då de har planer på att bygga en ny fabrik med ökad kapacitet för att kunna erbjuda fler modeller och högre volymer. Här finns besparingar att göra i flera led, som transporter, ledtider och utrustning, men också inom energi. 

– Koenigsegg kan genom att använda 3DEXPERIENCE minimera väldigt många steg i produktutvecklingsprocessen. I det långa loppet har allt detta att göra med hållbarhet, avslutar Fredrik Karlsson. 

Om TECHNIA

TECHNIA Manufacturing Centre of Excellence - från Digital Manufacturing till Advanced Planning & Scheduling och Manufacturing Operations Management. Vårt dedikerade team av experter, som finns i mer än 13 länder, ger råd och stödjer din innovation med en mängd specialistkunskap och erfarenhet.

Kontakta André direkt för att ta reda på hur digital manufacturing solutions kan hjälpa ditt företag, via andre.jonsson@technia.com 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med TECHNIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera