ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Innehåll från Target Aid

90-konton – vad betyder det egentligen?

Det finns 430 aktiva 90-konton i Sverige.
Men vad är egentligen ett 90-konto och varför är det så bra?

90-konto – kontroll, statistik och trygghet

Vi svenskar skänker pengar som aldrig förr. Förra året var den totala insamlingen bland organisationer med 90-konto 16, 2 miljarder varav 7, 3 miljarder var gåvor från allmänheten, 1,3 miljarder från företag och resterande från myndigheter och organisationer. Detta enligt statistik för svensk insamlingskontroll.
Några siffror för i år finns inte ännu, men allt pekar på att vi även i år skänker stora summor till välgörenhet.

– Gåvor från allmänheten ökade glädjande med 150 miljoner under 2016 och vi ser ingen anledning att det inte skulle fortsätta att öka under 2017. Även i år har behovet av hjälp vid flyktingströmmar, kriser och naturkatastrofer varit fortsatt stort, säger Lena Hörnblad, kanslichef på svensk insamlingskontroll.

Svensk insamlingskontroll är en ideell förening som gör årliga kontroller av organisationer med 90-konton. Det finns 430 aktiva 90-konton och på dem ställs det höga krav. För att ens få ett 90-konto måste det vara en ideell förening, trossamfund eller stiftelse. Privatpersoner, företag och ekonomiska föreningar kan inte få 90-konton, inte heller verksamheter som är partipolitiska eller oförenliga med lag eller god sed.

 Svensk insamlingskontroll kontrollerar också att organisationerna använder sunda marknadsföringsmetoder och att minst 75 procent av de bidrag som har skänkts används för organisationens ändamål och högst 25 % får gå till administrationskostnader.

– Vi har också krav på att de ska ha minst en auktoriserad revisor och de måste varje år skicka in årsredovisning och revisionsberättelse, samt redovisa detaljerat vilken andel som kommer från allmänhet, företag, organisationer och myndigheter, säger Lena Hörnblad.

 Här hittar ni Target Aid ’s listade organisationer med 90-konto

75 procent av de insamlade pengarna till ändamålet kanske låter lite, men Lena Hörnblad påpekar att kontroll kräver administration och att administration kostar. Det kostar också pengar att rekrytera nya månadsgivare.

– Genomsnittstalet för hur mycket pengar som går till ändamålet är runt 88-89 procent, så det är oftast mer än 75 procent.

 Ett 90-konto är ett sjusiffrigt bankgiro- eller Plusgirokonto som inleds med 90, och är en kvalitetsstämpel för seriösa insamlingsorganisationer.

– Det är ett sätt att tala om för givaren att insamlade medel går till ändamålet utan oskäliga kostnader, säger Lena Hörnblad.

Under 2017 ansökte 50 organisationer om att få 90-konton, varav 28 beviljades.

– 90-konto är något som efterfrågas av givarna. Det är frivilligt att ha det, men det är också den enda kontroll och granskning som finns av insamlingsorganisationer.

 Target Aid är en samlingsplats för välgörenhetsorganisationer. Där kan organisationerna lägga upp sina projekt som man kan skänka pengar till, man väljer själv till vilket projekt man vill skänka och hur mycket. Dessutom får man återkoppling när pengarna används.

På Target Aid får endast organisationer med 90-konton medverka.

– Många som vill ge börjar utifrån hur de vill göra skillnad. Givande är högst personligt och genom att lista så många av de viktiga projekt som organisationerna lagt upp där kan vi nå nya givare till dem. Därför är det också så viktigt med en kvalitetskontroll som så många känner till, säger Mirjam Johansson, vd på Target Aid.

 I dag vill många människor skänka pengar genom swish och andra snabba betallösningar. Det är något som svensk insamlingskontroll uppmuntrar och det finns även möjlighet att ha samma swishnummer som 90-kontot.

– Vi framhåller att det är viktigt för givarna att det är lätt att skänka och uppmuntrar organisationerna att använda sig av swish. Om de har ett nummer som är samma som sitt 90-konto lägger vi ut det på vår hemsida så att privatpersoner lätt kan hitta det och känna sig trygga, säger Lena Hörnblad.

 Välj bland många välgörenhetsprojekt hos Target Aid 

TARGET AID - en ny plattform för välgörenhet 

  • Ge till just det du brinner för
  • Välj bland fantastiska projekt från olika organisationer
  • Få mail när din gåva används

 SÅ HÄR KOMMER DU IGÅNG:

  • skapa ett konto på Target Aid
  • välj projekt som intresserar dig 
  • skänk enkelt via kort, swish eller internetbank

 www.targetaid.com  

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Target Aid och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer