Annons
Innehåll från SwegreenAnnons

Världens mest effektiva butiksodling

Med sin världsunika innovation har foodtechbolaget Swegreen tagit odlingen som många trodde tillhörde framtiden in i matbutikerna. Ica Maxi i Linköping är en av butikerna som har fått stor uppmärksamhet för satsningen på sin butiksodling.

– Med en butiksodling tar handlaren ett steg i sin gröna omställning och erbjuder en kundupplevelse som ger en stark konkurrensfördel. Vår odling är faktiskt den enda i hela världen som installeras inne i matbutiken, säger Pierre Mohlin, vd för Swegreen. 

Minskar CO2-utsläppen

Grödorna närodlas i kontrollerad miljö och behöver inte besprutas. Det ger nyttiga, smakrika och rena grönsaker som dessutom inte behöver transporteras. Odlingen bygger på hydroponisk teknik med odling i vatten och näring i stället för jord. Tekniken i sig är inte ny. Men inget annat bolag på marknaden erbjuder en så pass storskalig hydroponisk odling inomhus avsedd för matbutiker.

– Vi odlar yteffektivt i flera våningar med ett tekniskt avancerat system som kan ge upp till 450 grödor om dagen. Ett kilo traditionellt odlad sallat kräver 250 liter vatten, vi behöver bara cirka 1,2 liter vatten för att odla samma mängd, säger Pierre Mohlin.

Mer mat på mindre yta

Swegreens system ger alltså fler och helt obesprutade grönsaker på en liten yta. Något som krävs för att möta en ökande världsbefolkning, brist på jordbruksmark och för att ställa om mot ett grönare samhälle.

– År 2050 kommer vi, enligt FN, vara 9,7 miljarder människor på jorden. Klimatkrisen gör oss helt beroende av nya odlingsmetoder. Vår växtproduktion är redan nu är en del av lösningen. En handlare som odlar sina egna grönsaker gör ett tydligt statement, säger Pierre Mohlin.

Han jämför Swegreens erbjudande med ett Netflix-abonnemang där livsmedelsbutiker hyr systemet. Odlingen sker i ett slutet rum där ett lila ljus och rätt temperatur skapar perfekta förhållanden. Grödorna sätts i små ”pluggar” av stenull där rötterna kan fästa. Därefter tillsätts näring i vattnet i ett cirkulärt system som återvinner både vatten, koldioxid och energi. Tiden från frö till färdig gröda är ungefär fem veckor.

– Vi övervakar allt från näring till temperatur och ljus digitalt via molnet. Det enda man gör i odlingsrummet är att så, skörda och därefter flytta ut de färdiga grödorna i butiken, säger Pierre Mohlin.

Butiksodlat i Linköping skapar intresse 

Ica Maxi Linköping är en av de butiker som investerat i Swegreens system. Ägaren Tomas Lundvall berättar att de länge försökt få till ett kunderbjudande med närodlade grödor. Allt föll på plats när de fick kontakt med Swegreen och kunde besöka en annan butik som hade systemet i drift. 

– Vi fick smaka och kände direkt att det var annorlunda och nytt. Det var framtiden. Nu har vi en produkt som både håller och smakar bättre, som inte behöver transporteras. Normalt färdas maten i snitt 300 km innan den kommer till butik, säger Tomas Lundvall och tillägger:

– I min drygt 20 år långa handlarkarriär har inget annat gjort ett lika stort avtryck hos kunder, kollegor och kommunalråd. Men den största fördelen med butiksodlingen för oss, som räknar allt i kundnytta, är att vi får bra och hållbara produkter att erbjuda konsumenterna, avslutar han. 

Fakta Swegreen

Swegreens innovation är en världsunik inomhusodling med en hyrtjänst för matbutiker och restauranger. Odlingen ger de nyttigaste, mest smakrika och klimatsmart odlade bladgrönsakerna på marknaden. I dag finns odlingen i fyra Ica Maxi-butiker samt på Fotografiska. Nästa etablering är Ica Maxi Lindhagen. 

www.swegreen.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Swegreen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera