För fem år sedan enades världens länder om Parisavtalet, en överenskommelse för att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader. För att nå dit behöver världens utsläpp av växthusgaser halveras till år 2030 och nå netto noll till år 2050. De åtaganden som gjorts hittills för att bromsa klimatförändringen räcker dock inte för att uppnå målen. Nya lösningar krävs och behovet av investeringar är stort.
- Finansbranschen är kopplingen mellan investerarna och den reella ekonomin, och företag inom finansbranschen har ett stort ansvar att tillsammans driva på omställningen, säger Liza Jonson.
Ambitiösa och tuffa mål krävs för att driva utvecklingen framåt
Som Sveriges största fondbolag med drygt 1000 miljarder i förvaltat fondkapital och fyra miljoner kunder, har Swedbank Robur satt ambitiösa mål i sin egen klimatstrategi. De övergripande målen är att bolagets förvaltade fondkapital ska vara i linje med Parisavtalet redan år 2025, och koldioxidneutralt år 2040. I september lanserade man också flera fonder, säkerställda att förvaltas i linje med Parisavtalet. Förvaltningsmetoden och ramverket bakom klassificeringen är framtagen utifrån etablerade branschmetoder, gjorda av en expertkommitté inom EU Sustainable Finance.
- Vi vill vara en finansiell aktör som tar tydlig ställning i frågor som berör våra kunder, investeringar och samhället. Klimatet är en sådan fråga och vi har medvetet valt att själva sätta ännu tuffare mål än Parisavtalets. Vår vision är att bli världsledare i hållbart värdeskapande, då måste vi våga sporra både oss själva och branschen. En klassificering av en fond som ’Paris Aligned’ är en viktig del i detta, säger Liza Jonson.
Förvaltar fonder i linje med Parisavtalet
Olika vägar – samma övergripande mål
Liza Jonson understryker vikten av att våga vara en aktiv del i förändringen och lyfter fram omställningsfonder som ett exempel. Där är strategin att investera för att stötta bolag och branscher att ställa om till en mer hållbar verksamhet.
- För att snabba upp takten måste vi som investerare våga att ta olika vägar, samarbeta och vara transparenta. Hållbarhet är ingen tävling utan handlar om vad vi tillsammans har både en möjlighet och ett ansvar att bidra till, säger Liza Jonson.
Hittills har hållbart sparande oftast handlat om att välja bort företag och sektorer. Men Liza Jonson menar att det idag finns både ett behov och ett intresse av att istället aktivt välja in företag som kanske inte är så hållbara idag, men som har en tydlig omställningsagenda.
- För oss som investerare är det viktigt att vi ser att företagen har en tydlig plan för sin omställning. Har man inte det blir man ganska snart ointressanta för investerare, säger Liza Jonson.
Vill du veta mer om hur Swedbank Robur arbetar med hållbarhet? Ta reda på mer här.
Fakta: Swedbank Robur
Förvaltningsmetoden som Swedbank Robur har tagit fram baseras på regelverket för EU Sustainable Finance klimatbenchmark. Sammanfattningsvis handlar det om ett antal punkter en fond måste uppfylla, där utsläppen av växthusgaser är det centrala. Fonden ska bland annat ha minst 50 procent lägre koldioxidavtryck än sitt jämförelseindex, alltså marknaden som helhet. Vidare behöver utsläppen minska med 7 procent årligen, vilket är i takt med utfasningen av fossila bränslen enligt Parisavtalet.
Riskinformation
Vi vill påminna om att historisk avkastning inte garanterar avkastning i framtiden. Värdet på fonder kan både minska och öka och det är inte säkert att du får tillbaka alla pengar som du har satt in. En fond med riskklass 6-7 kan på grund av sin sammansättning och använda förvaltningsmetoder minska och öka kraftigt i värde. Du hittar faktablad, informationsbroschyr och fondbestämmelser under respektive fond på swedbank.se/fondlista eller hos din återförsäljare.