1515
Innehåll från Svenskt SigillAnnons

Så uppnår vi en hållbar livsmedelsindustri; ”Sluta behandla en frågeställning i taget”

Britt Rahm, vd Svenskt Sigill/ Sigill Kvalitetssystem. Foto: Elisabeth Ohlson.
Britt Rahm, vd Svenskt Sigill/ Sigill Kvalitetssystem. Foto: Elisabeth Ohlson.

Svenskt Sigill är i dag, med sina tre miljömärkningar, de enda i Sverige som tar ett helhetsgrepp på hållbarhetsfrågorna inom livsmedelsindustrin. Nu vill de uppmana fler att se till helheten. 

– Vi måste uppmärksamma alla frågor för att kunna skapa en hållbar livsmedelsindustri på riktigt, säger Britt Rahm, vd Svenskt Sigill. 

För Svenskt Sigill är det viktigt att livsmedelsindustrin tar alla steg mot en hållbarare värld, både de stora och små. Med det innebär olika arbetsuppgifter som tillsammans leder till bland annat en minskad klimatpåverkan, ökad biologisk mångfald och ett hållbart vattenuttag. Handlar du varor märkta med antingen Svenskt Sigill, Svenskt Klimatcertifierad eller Svenskt Sigill Naturbeteskött kan du som konsument säkert veta att just de här stegen har tagits. 

– Vill man som livsmedelsproducent ha någon av våra certifieringar finns det en lista med regler som bonden måste uppfylla. Det är praktiska uppgifter som ska göras på ett annat sätt på gården. Sedan kommer en oberoende kontrollant och säkerställer att allt går rätt till, säger Britt Rahm. 

Exempel på regler för en klimatcertifiering är att minska sin energi- och kväveanvändning, köpa grön el och använda ett sparsamt körsätt. För att uppnå nivån för en naturbetesköttcertifiering ska djuren gå på naturbetesmark minst 50 procent av betesperioden. 

Glöm inte helheten

För Svenskt Sigill är det viktigt att skapa en hållbar livsmedelsbransch ur fler än ett perspektiv. Fokuserar man endast på en frågeställning, kan en annan försummas och fara illa.  

– I dag upplever jag att branschen endast behandlar en frågeställning i taget. Vi måste ha klimat, djuromsorg, livsmedelsäkerhet, vattenbrist och mycket mer i åtanke – samtidigt. Om vi endast diskuterar klimatfrågan är risken att vi glömmer djuren, precis som vår planet ska även de behandlas schysst och ha ett liv värt att leva. 

Sluta mäta, börja göra

Det har blivit allt mer vanligt att producenter mäter sina koldioxidavtryck för att sedan kommunicera ut det på sina förpackningar. Men Svenskt Sigill tycker inte att det gör någon skillnad.  

– Det är dags att sluta mäta och börja göra istället. Det viktiga är att ha ett systematiskt arbete som minskar klimatpåverkan från produktionen, hela tiden. Siffror kommer i längden inte göra någon skillnad. 

– Handla hållbarhetscertifierat och kasta aldrig mat, och vi kommer vara på en god väg mot en hållbar livsmedelsindustri, menar Britt Rahm. 

Det ska vara lätt att välja rätt

Med en ökad miljömedvetenhet växer efterfrågan efter hållbart producerad mat, något Svenskt Sigill märker av. Istället för att virra runt i matbutiken och fundera på vad som är ett bra val, gör Svenskt Sigill det lätt för dig. 

– Ju fler konsumenter som efterfrågar hållbarhetsmärkningar desto fler producenter vill vara med på resan. Drömmen är att vi i framtiden har en livsmedelsproduktion där man jobbar aktivt med alla delar av hållbarhet, avslutar Britt Rahm

Fakta Svenskt Sigill:

Svenskt Sigill är miljömärkningen för svensk mat och blommor. 

Svenskt Sigill Klimatcertifierad finns bara på mat och blommor från bönder som gör allt för att minska sin klimatpåverkan.

Svenskt Sigill Naturbeteskött är den enda märkningen som garanterar att djur betat på svensk naturbetesmark. Märkningarna bygger på tredjepartscertifieringar från Sigill Kvalitetssystem.

Läs mer på svensktsigill.se

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Svenskt Sigill och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?