Annons
Innehåll från Svensk FöretagsFörmedlingAnnons

Press på näringslivet skapar innovationskraft – eller panik

När företag ställs inför utmaningar som energikrisen och inte ges tid eller rätt verktyg för omställning kan det få allvarliga konsekvenser. Det menar Claes Hovstadius, ordförande för Svensk FöretagsFörmedling. 

Utmaningar tvingar företagare att vara innovativa. ”Kniven mot strupen” kan därför i viss mån vara något positivt, menar Claes Hovstadius, ordförande för Svensk FöretagsFörmedling.

– Ett exempel är den digitala omställningen som många bolag gick igenom under pandemin. I dag kan man fatta både snabbare och mer välgrundade beslut och därmed förbättra beslutsprocessen. Bolagen har även stärkt sitt strukturkapital, gjort sig mindre personberoende och i många fall frigjort resurser, säger Claes Hovstadius.

Störst på transaktionsrådgivning

Svensk FöretagsFörmedling genomför årligen cirka 100 företagstransaktioner och finns i dag i alla Sveriges regioner. Insynen i svenskt näringsliv och dess omställningsförmåga är därmed stor. Claes Hovstadius ser energiprisernas direkta och indirekta konsekvenser som de största utmaningarna framåt – här kan ”kniven mot strupen” orsaka panik i stället för innovationskraft. 

– Näringslivet är duktiga på att ställa om, men när förändringar sker för snabbt hinner inte företagen med. Energikrisen slår olika hårt, till exempel kan aktörer med stark kassa investera i alternativa energilösningar. För de som inte har den möjligheten blir det betydligt tuffare. Här ser jag att de långsiktiga spelreglerna har en helt avgörande roll, säger han.

Varnar för besparingstrend 

Trots utmaningar inom näringslivet har Svensk FöretagsFörmedling hittills inte märkt av någon större nedgång. Däremot ser Claes Hovstadius en trend där fler bolagsägare funderar på om de kan genomföra en säljprocess på egen hand för att spara in pengar. Här manar han till försiktighet. 

– Köpeskillingsstrukturerna blir alltmer komplexa, och köpeskillingen är bara en komponent i en affär. Tilläggsköpeskillingar, återinvesteringar och villkor i övrigt kan vara minst lika viktiga delar, säger Claes Hovstadius och fortsätter:

– Därför är det viktigt att ta hjälp av en professionell rådgivare som kan säkerställa affären och skapa trygghet genom hela transaktionsprocessen. Det är onödigt att chansa när det handlar om värden som man har byggt upp under lång tid, särskilt när framtiden är osäker.

Om Svensk FöretagsFörmedling

Svensk FöretagsFörmedling finns lokalt representerade över hela Sverige och är sedan 1979 en entreprenörsledd oberoende transaktionsrådgivare inom försäljning och förvärv av företag och kommersiella fastigheter. Över 4 500 framgångsrika transaktioner har genomförts sedan starten. Svensk FöretagsFörmedling är rådgivare till privatägda företag, börsbolag och investerare på både köpar- och säljarsidan. 

Läs mer om Svensk Företagsförmedling här.  

 

Mer från Svensk FöretagsFörmedling

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Svensk FöretagsFörmedling och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera