Nästan varenda aktör inom matfågelproduktionen i Sverige är medlem i Svensk Fågel. Därmed representerar branschorganisationen hela kedjan med avelsföretag, kläckerier, fodertillverkare, bönder och slakterier.
Utöver svensk lagstiftning, som innebär mycket mer än EU-lagstiftning, så ställer Svensk Fågels kvalitetsprogram ytterligare krav på djurhälsa, djurvälfärd och livsmedelssäkerhet. Branschorganisationen ser också till att kompetensutbilda samt initiera och finansiera forskning.
– Svensk Fågel säkerställer att vi föder upp kyckling och kalkon med väldigt hög kvalitet. Jag är stolt över att representera en bransch där vi alltid strävar efter att utvecklas och där djuren och vår miljö är i fokus, säger Jenny Andersson, kycklingbonde och ordförande för Svensk Fågel.
Fördelar med svensk matfågel
Generellt är kyckling och kalkon effektiva foderomvandlare som inte behöver äta mycket spannmål för att det ska bli kött. Köttet i sin tur är mycket fettsnålt och näringstätt. Med endast några tuggor av det får man i sig större delen av proteiner, vitaminer och mineraler som kroppen behöver för att må bra.
– Den ljusare delen av köttet innehåller mest protein och aminosyror, och mindre järn. De mörkare bitarna, så som exempelvis lårfiléerna, är desto rikare på detta. Därför är det viktigt att man tar tillvara på hela kycklingen eller kalkonen. Det är nyttigt för både människa och miljö, säger Stina Nordqvist, dietist och kommunikationsansvarig hos Svensk Fågel.
Hon nämner även att svensk matfågel innebär ren råvara, utan några tillsatser:
– Jag tycker att det är viktigt, för det hänger ihop med hälsa och hållbarhet. Vill man äta bra mat ska man vara noga med att man väljer mat från djur som har haft det bra och det eftersträvar vi på Svensk Fågel.
På gårdsnivå
Jenny Andersson berättar att de flesta av Svensk Fågels medlemmar bedriver miljöprövade verksamheter och skapar kretslopp utifrån gårdarnas förutsättningar. För egen del är hon självförsörjande på flis, vilket värmer gården.
– Andra skördar exempelvis halm till stallarna och odlar vete till foder. Vi finns också nära våra slakterier för att minska på antalet transporter och utsläpp, men även för att våra djur skall ha så korta transporter som möjligt.
Solceller, vindkraftverk och värmeväxlare är också vanligt förekommande.