1515
Annons
Innehåll från Svensk FågelAnnons

Svensk Fågel – bra för kroppen och klimatet

T.v. Jenny Andersson. Överst t.h. Stina Nordqvist
T.v. Jenny Andersson. Överst t.h. Stina Nordqvist

Ett gediget arbete ligger bakom den svenska kyckling och kalkon som säljs i våra butiker idag. Resultatet är livsmedel som är sunda både ur hälso- och hållbarhetsperspektiv.

Nästan varenda aktör inom matfågelproduktionen i Sverige är medlem i Svensk Fågel. Därmed representerar branschorganisationen hela kedjan med avelsföretag, kläckerier, fodertillverkare, bönder och slakterier. 

Utöver svensk lagstiftning, som innebär mycket mer än EU-lagstiftning, så ställer Svensk Fågels kvalitetsprogram ytterligare krav på djurhälsa, djurvälfärd och livsmedelssäkerhet. Branschorganisationen ser också till att kompetensutbilda samt initiera och finansiera forskning.

– Svensk Fågel säkerställer att vi föder upp kyckling och kalkon med väldigt hög kvalitet. Jag är stolt över att representera en bransch där vi alltid strävar efter att utvecklas och där djuren och vår miljö är i fokus, säger Jenny Andersson, kycklingbonde och ordförande för Svensk Fågel.

Fördelar med svensk matfågel

Generellt är kyckling och kalkon effektiva foderomvandlare som inte behöver äta mycket spannmål för att det ska bli kött. Köttet i sin tur är mycket fettsnålt och näringstätt. Med endast några tuggor av det får man i sig större delen av proteiner, vitaminer och mineraler som kroppen behöver för att må bra. 

– Den ljusare delen av köttet innehåller mest protein och aminosyror, och mindre järn. De mörkare bitarna, så som exempelvis lårfiléerna, är desto rikare på detta. Därför är det viktigt att man tar tillvara på hela kycklingen eller kalkonen. Det är nyttigt för både människa och miljö, säger Stina Nordqvist, dietist och kommunikationsansvarig hos Svensk Fågel.

Hon nämner även att svensk matfågel innebär ren råvara, utan några tillsatser:

– Jag tycker att det är viktigt, för det hänger ihop med hälsa och hållbarhet. Vill man äta bra mat ska man vara noga med att man väljer mat från djur som har haft det bra och det eftersträvar vi på Svensk Fågel.

På gårdsnivå

Jenny Andersson berättar att de flesta av Svensk Fågels medlemmar bedriver miljöprövade verksamheter och skapar kretslopp utifrån gårdarnas förutsättningar. För egen del är hon självförsörjande på flis, vilket värmer gården.

– Andra skördar exempelvis halm till stallarna och odlar vete till foder. Vi finns också nära våra slakterier för att minska på antalet transporter och utsläpp, men även för att våra djur skall ha så korta transporter som möjligt.

Solceller, vindkraftverk och värmeväxlare är också vanligt förekommande.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Svensk Fågel och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?