Förbättra företagets likviditet – sälj eller belåna era fakturor
Redan i fjol låg konkurserna på rekordhöga nivåer och i år har de fortsatt att öka. Det handlar om alla typer av företag i alla branscher – allt från äldre familjeföretag till unga aktiebolag.
– Samtidigt som företagskonkurserna ökar minskar även nyföretagandet. Antalet nya företag sjönk med 46 procent i januari i år jämfört med samma månad förra året. Det är ett tufft klimat överlag för svenska företag, säger Gillis Wener som är försäljningschef på Svea Bank.
Han lyfter fram ett antal branscher som är hårt drabbade av konjunkturomslaget. Ett exempel är byggbranschen.
– Vi kan se att byggandet har stannat upp rejält för många av de bolag vi samarbetar med. Även tillverkande bolag och bolag som jobbar med tung industri, som har drabbats hårt av de höga elpriserna, har mycket att tampas med.
”Det har skett en förflyttning”
De företag som redan har bra marginaler sedan tidigare är de som bäst klarar av den höga och stigande inflationen.
– Det tar alltid lite extra tid att anpassa sig till höjda kostnader och innan man hunnit ställa om och höja priserna ut till kund är det viktigt att man sedan tidigare har bra marginaler, säger Gillis Wener.
Han betonar också att det är viktigt att man har säkerställt att man kan frigöra kapital inom verksamhetens olika delar och att man har en bra finansiering. Antingen därför att man är egenfinansierad – eller för att man ser till att få tag på finansiering från annat håll.
– Svea Bank går ofta in och stöttar där en vanlig svensk storbank inte kan hjälpa till. Vi tittar såklart också på kreditrisken, men tar generellt sett lite mer risk än de större bankerna. Därför är det också lite dyrare att låna pengar från oss.
Han har noterat en förflyttning när det kommer till vilka bolag som kontaktar Svea Bank.
– Idag får vi förfrågningar från företag som för några år sedan inte var intresserade av oss som mindre bank, säger han.
Hitta nya säljkanaler
Om ditt bolag har en stark kassa – genom antingen eget kapital eller lånade pengar – kan du i det här läget vara proaktiv istället för att tvingas ta ett steg tillbaka, förklarar Gillis Wener.
– När du arbetar offensivt har bolaget större chans att överleva och vinna marknadsandelar. Det är även bra att titta på exportsidan om den produkt eller tjänst du har passar att sälja till andra länder. Svenska företag är relativt blygsamma när det kommer till export, men det gäller att hela tiden vara kreativ och hitta nya säljkanaler.
Hur ser du på 2023 och framtiden för svenska företag?
– Jag är ändå optimistisk. Eftersom den svenska kronan är svag blir det mer attraktivt för företag i andra länder att köpa varor från svenska bolag. Samtidigt är det viktigt att svenska bolag köper från leverantörer i Sverige, annars blir inköpen även dyrare på grund av att svenska kronan är svag. Vi får positiva indikationer från de företag vi pratar med. Men de behöver lite finansiell hjälp på vägen för att ta sig dit de vill.
Förbättra företagets likviditet – sälj eller belåna era fakturor