Hoppa till innehållet

Annons
Innehåll från Svea BankAnnons

”En stadig grund är lika viktig för hus som för företag”

Mikael Rastenberger är vd på Grundmäklarna
Mikael Rastenberger är vd på Grundmäklarna

Ett stabilt fundament är ett måste. Inte bara när du bygger hus utan även när du bygger företag. Det är något som Mikael Rastenberger, vd på Grundmäklarna som i fjol omsatte 110 miljoner kronor, är väl bekant med.

– För oss är säkra kundfordringar en viktig del – både för att växa och för att rida ut tuffa tider.

EXTERN LÄNK: Fakturaköp – sälj era fakturor och få betalt direkt 

Det hela började med en påse bullar och en termos kaffe i en grop på ett bygge. Mikael Rastenberger hade fått ett samtal från en vän som undrade om han kunde hjälpa en fabrik i Trollhättan att få fart på deras försäljning av kantelement till husgrunder.  

– Jag kunde egentligen väldigt lite om grundläggning, och jag var dessutom stockholmare, så jag tänkte att den bästa vägen att gå var ett personligt möte direkt med arbetarna på plats i betonggropen och att samtidigt ta med en termos kaffe, säger Mikael Rastenberger, vd för Grundmäklarna i Trollhättan. 

Det resulterade inte bara i hans första affär för företaget i fråga, utan även i att han 2006 startade Grundmäklarna tillsammans med kollegan Tony Carlsson. 

– Det företag vi jobbade för tillverkade standardelement för grundläggning och vi såg att behovet av specialprodukter hela tiden ökade. Så vi startade Grundmäklarna och började leverera grundelement som anpassas i fabrik istället för på plats på bygget, vilket var standard på den tiden. 

Komplett anpassad grund 

Det var en smart idé, visade det sig. Efterfrågan ökade och Grundmäklarna växte och breddade sig. I dag tillverkar och säljer Grundmäklarna kantelement i alla dess former till allt från små Attefallshus till större köpcenter. 

– Allra bäst är vi på grunder till villor och parhus, säger Mikael Rastenberger.

2022 var företagets omsättning 110 miljoner och antalet anställda är för närvarande 24 på huvudkontoret och fabriken i Trollhättan samt försäljningskontoren i Täby, Norrtälje och Laholm. 

– Våra element levereras i kompletta paket tillsammans med bland annat armering, isolering och infästningsmaterial. Fördelen med att leverera en komplett och anpassad grund från en enda leverantör är att det blir mer lönsamt för kunderna – såväl tidsmässigt som ekonomiskt. 

Just nu är dock marknaden för nyproduktion avvaktande, eftersom Riksbankens räntehöjningar har påverkat efterfrågan. Det senaste kvartalets SBAB Booli Housing Market Index, som mäter läget för nyproduktion i Sverige, visar att antalet sålda nya bostäder under stora delar av 2023 har legat på mellan en fjärde– till femtedel av nivåerna som gällde innan räntehöjningen. Bransch- och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen prognosticerar å sin sida att investeringarna i nya bostäder kommer att minska med 42 procent för helåret 2023.

Det här är något som även Grundmäklarna känner av.

– Därför har vi breddat vår affär och producerar i dag grunder till större och mer komplexa projekt, till exempel industrihallar och armering till stora fundament som vindkraftverk. Så trots de tuffa tiderna kommer vi att rida ut stormen. Men vi jobbar också hårdare än vanligt. Ingenting kommer längre av sig självt och vi måste leta efter projekten.   

Lyssnar på varningssignaler

Byggsektorn har pekats ut som en bransch med särskilt långa kredittider – det vill säga att fakturor betalas sent, vilket påverkar likviditeten och innebär att bolagen får agera bank åt andra aktörer i branschen. I en artikel i Dagens industri från december i fjol larmades dessutom om att utvecklingen i branschen gick åt fel riktning.

En viktig faktor för att klara tuffare tider men också för att kunna expandera i goda tider är det samarbete som Grundmäklarna har med Svea Bank, konstaterar Mikael Rastenberger.

– Tack vare tjänsten fakturaköp har vi kunnat frigöra kapital för att växa. Och med dagens konjunkturläge är Svea rent av livsviktiga för oss. Deras kreditbedömningar av våra nya kunder är mycket noggranna och bra och de kan verkligen sin sak. Om de godkänner företaget vågar vi gå vidare med affären. Om inte, backar vi ur, säger han.

Även Grundmäklarna har genom åren gått på flera smällar, ibland på flera miljoner kronor, när kunder inte kunnat betala sina fakturor. 

– Men det har bara hänt när vi inte tagit hjälp av Svea. Eller när vi gjort misstaget att inte lyssna på deras varningssignaler. De har alltid haft rätt. Så i dag förlitar vi oss helt på deras bedömningar. Men vi har alltid ett eget val. Och kunder som vi är trygga med sedan tidigare kollar vi upp själva. 

Grundmäklarna anlitar även Svea för inkassoärenden.

– När ett inkassokrav kommer från Svea får det en helt annan tyngd. Då brukar vi få in pengarna, säger Mikael Rastenberger.

– De är också en viktig diskussionspartner. I dessa tider, när mycket sker digitalt, är det skönt att kunna lyfta luren och bolla en affär. Deras medarbetare känner oss och vårt företag väl och är alltid mycket snabba och tillmötesgående.

– Vi är glada att vi kan hjälpa företag som Grundmäklarna att säkerställa rörelsekapital och på så sätt skapa bättre likviditet, särskilt i dessa tider, säger Ulrika Fornander, affärsområdeschef, Svea Bank.

EXTERN LÄNK: Fakturaköp – sälj era fakturor och få betalt direkt 

 

Mer från Svea Bank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Svea Bank och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera