ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Innehåll från SPP

Svensk pension utomlands? Så funkar det

  • Jenny Rundbladh, företagsekonom på SPP.

Att skicka iväg anställda till utlandet är populärt och kan vara värdefullt ur ett affärsperspektiv. Men det gäller att ha koll på de snåriga pensionsreglerna som skiljer sig åt mellan såväl olika länder som anställningsformer.

Heltäckande skydd för personal utomlands

I dag är de flesta företag per definition internationella på olika sätt, och många startups pratar gärna om global skalbarhet redan innan de beställt sin första kaffemaskin. Det är därför lätt att tjusas av tanken på ett par år i utlandet – språket, kulturen, erfarenheterna och nätverket kan få oss att växa som människor. För en arbetsgivare kan det finnas många goda anledningar till att uppmuntra en utlandsflytt – men det gäller att hålla koll på vilka regler som gäller för pension.

– Det första man bör tänka på är att det är anställningsformen som styr. Om den anställde är utsänd av arbetsgivaren kan personen fortsätta vara anställd i Sverige, med samma förmåner som i dagsläget. Men det gäller bara i två år inom EU, sen får man ansöka om dispens. I övriga världen beror det på vilka överenskommelser Sverige har med enskilda länder, säger Jenny Rundbladh, företagsekonom på SPP.

Lokalt anställd, lokal pension
En annan lösning kan vara att man tar tjänstledigt i Sverige och får ett nytt anställningskontrakt i det nya landet. I den situationen är det lätt att glömma bort diskussionen om pension, särskilt om arbetsgivaren är nybörjare på utlandspersonal.

– Skickar du en anställd till Polen går personen in i det lokala socialförsäkringssystemet där. Inom EU kan man därefter ta med sig pensionspotten till sitt hemland. Men frågan är vilken nivå det blir på pensionen?

Det kan med andra ord bli en kalldusch när pensionsplanen genomgås flera år senare. En seriös arbetsgivare kan istället vara proaktiv och erbjuda en pensionslösning som kompenserar för mellanskillnaden.

Kostsamt att skicka personal till utlandet
I tillägg till resekostnader och lönepåslag, bostad och skola, eventuella medföljande – samt ofta även kultur- och språkkurser – kan utlandsvistelsen bli en ganska kostsam affär för arbetsgivaren.

– Svenska storbolag har traditionellt sett varit väldigt generösa i sina utlandsprogram. Men vi ser nu att allt fler blir mer restriktiva och kostnadsmedvetna när de ska skicka iväg personal, säger Jenny Rundbladh.

– En lösning kan vara att testa upplägget i projektform under en sexmånadersperiod, eftersom vistelsen då fortfarande kan klassas som tjänsteresa.

Snåriga regler kräver med andra ord pålästa arbetsgivare, och professionell rådgivning lönar sig snabbt. Men det finns ytterligare en aspekt av utlandstiden som många företag tenderar att glömma bort, menar Jenny Rundbladh.

– Det är tyvärr ganska vanligt att utlandssvenskar kommer tillbaka med en massa ny kunskap och erfarenhet som inte tillvaratas. Det kan vara värt att sätta upp en plan även för återvändandet, så att det man lärt sig kan komma bolaget tillgodo.

Heltäckande skydd för personal utomlands

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SPP och ej en artikel av Dagens industri

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies