1515
Innehåll från SPPAnnons

Se upp för vanliga missen: ”Det handlar om flera miljoner varje år”

Johanna Lundgren Gestlöf är hållbarhetschef på SPP.
Johanna Lundgren Gestlöf är hållbarhetschef på SPP.

En majoritet av svenska företag arbetar aktivt med att skärpa hållbarhetskraven på sina leverantörer. Men enligt Johanna Lundgren Gestlöf, hållbarhetschef på SPP, finns det ett hållbarhetsområde som praktiskt taget alla missar – tjänstepensionen. 

Vill du veta med om SPPs hållbarhetsarbete? Läs mer här. 

Svenska företag investerar varje dag 500 miljoner kronor i sina anställdas tjänstepensioner. För ett enskilt bolag kan det handla om flera miljoner kronor som årligen investeras helt utan hållbarhetskrav.

– Med era anställdas tjänstepensioner har ni bokstavligt talat flera miljoner kronor som direkt kan börja jobba för ert hållbarhetsarbete. Genom att välja en hållbar tjänstepension och synliggöra värdet kan det bidra till en stärkt hållbarhetsprofil, betonar Lundgren Gestlöf. 

Nytt verktyg för employer branding

Enligt en undersökning från SPP ställer svenska företag generellt inte några hållbarhetskrav alls på sina pensionsupphandlingar och kapitalplaceringar. Samtidigt visade undersökningen att 9 av 10 anställda vill ha en hållbar tjänstepension. 

– Många företag pratar om att locka och behålla framtidens kompetens – men ändå nyttjar man inte potentialen i att hållbarhetssäkra förmånspaketet. Den största gruppen på arbetsmarknaden är millennials, och vi vet redan att företagets värderingar är avgörande för denna generation vid valet av arbetsgivare, säger Lundgren Gestlöf och fortsätter: 

– Med en hållbar tjänstepension kan ni som företag både spegla och stärka era värderingar.

Redovisa effekt svart på vitt

För att få medhåll från ledningsgruppen är det enligt Lundgren Gestlöf viktigt att som hållbarhetschef kunna påvisa i data vilken effekt en hållbar tjänstepensionslösning skulle ha för företaget. En väg framåt skulle kunna vara att lyfta att det med rätt pensionsleverantör även går att beräkna CO2-exponering för pensionskapitalet.

– För oss på SPP är det självklart att arbeta för att kunna leverera den data som våra kunder behöver för att både anställda och chefer ska kunna se effekten av ett pensionssparande i hållbar riktning. Det går att redovisa utåt, både på företagens hemsidor och i hållbarhetsredovisningar. I takt med att anställda i större utsträckning väljer arbetsgivare efter värderingar har de företag som lyckas lyfta detta dessutom en konkurrensfördel.

Vill du hållbarhetssäkra ditt företags tjänstepension? Läs mer här! 

 

 

Mer från SPP

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SPP och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?