Innehåll från SPPAnnons

Så undviker du fallgroparna i ditt sparande

SPPs sparekonom Shoka Åhrman.
SPPs sparekonom Shoka Åhrman.

Få överblick över ditt sparande och se upp för pensionsfällorna. 

Det finns främst tre fallgropar som kan minska din slutliga pension, men som samtidigt är lätta att undvika. 

SPPs sparekonom Shoka Åhrman guidar dig rätt.

Vad händer med tjänstepensionen om du dör? I en undersökning från Novus svarar sex av tio svenskar att de faktiskt inte vet. Men att hålla koll på efterlevandeskyddet i dina försäkringar kan vara värdefullt, inte bara för dina närstående utan även för dig själv. Det menar SPPs sparekonom Shoka Åhrman.

–  Ett vanligt misstag som många sparare gör är att de glömmer se över sina skydd när familjesituationen förändras. Kanske har du gift dig, fått barn eller separerat sedan valen gjordes?  Det är viktigt att tänka på att din pension kan bli något lägre med efterlevandeskydd. Därför är det bra att se över behoven då och då, tipsar Åhrman.

Så kan du ta första steget mot kontroll redan idag 

Medvetna val ger trygghet

Att sätta sig in i skillnader mellan efterlevandepension och återbetalningsskydd toppar kanske inte listan över möjliga tidsfördriv, men med rätt hjälp går det faktiskt enkelt att få koll.

– En bra väg till bättre överblick är att ta kontakt med en rådgivare. Tillsammans kan ni då undersöka vilka behov av ekonomiskt skydd som finns hos just din familj och jämföra det med dina försäkringar. Du kan sedan se om du vill lägga till eller ta bort något skydd. En sådan genomgång tar bara en kort stund men kan vara värdefull eftersom du kan försäkra dig om att de rätta skydden finns på plats om du skulle gå bort, säger Shoka Åhrman.

Öka chansen till mer i pension

Genom att se över dina befintliga lösningar kan du också ta dig förbi nästa klassiska pensionsfälla. Enligt Shoka Åhrman ligger många sparare kvar i gamla försäkringar och fondval vilket kan innebära att de betalar onödigt höga avgifter.

– Det kan till exempel handla om nischade fonder med dyra avgifter som valdes för över 10 år sedan. En stor bidragande faktor till att valen så sällan ses över är ofta att sparare generellt har svårt att överblicka sitt totala pensionssparande, säger Shoka Åhrman.

Så undviker du vanliga pensionsfällorna

Hon sammanfattar de tre vanligaste pensionsfällorna som dålig koll på efterlevandeskydden, dyra lösningar och begränsad överblick.

– Om du har haft flera arbetsgivare kan dina tjänstepensioner vara utspridda hos olika aktörer. En väg till bättre översikt kan då vara att samla pensionen hos ett och samma bolag. Det ger dig även tillfälle att se över efterlevandeskydd, fondval och garantinivåer. Många gånger kan du också sänka dina avgifter, vilket betyder att mer pengar sätts av till pensionen.

Så kan du ta första steget mot kontroll redan idag 

 

Mer från SPP

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SPP och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?