ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Innehåll från SPP

Inget kollektivavtal – men schyssta pensioner

I vissa branscher och professioner är det mindre vanligt med kollektivavtal. Som arbetsgivare blir det då extra viktigt att kommunicera sina förmåner och pensionsupplägg med potentiella medarbetare. Faktum är att det finns fördelar för bägge parter.

Läs mer om hur SPP kan hjälpa dig med tjänstepension

Många arbetsgivare saknar kollektivavtal av olika anledningar. Men det innebär inte per automatik att avsättningen till tjänstepensionen behöver försvinna. Som arbetsgivare blir det istället desto viktigare att framhålla de förmåner man har ersatt kollektivavtalet med.

– Ett kollektivavtal reglerar en rad olika rättigheter och parametrar från centralt håll. Men det krävs inte ett kollektivavtal för att säkra en bra pensionsavsättning till de anställda.

Det säger Jenny Rundbladh, företagsekonom på SPP. Hon menar att arbetsgivare i framtiden behöver ta mer ansvar för sin attraktionskraft på en konkurrensutsatt marknad. Unga talanger är omvittnat värderingsdrivna och ställer höga krav på flexibilitet, hållbarhet och andra förmåner.

– Ett kollektivavtal ger trygghet, men det passar helt enkelt inte för alla företag i alla faser – därför är det viktigt att det finns alternativa lösningar. Tillsammans med arbetsgivaren kan vi säkra upp att de anställda får en bra pensionsdeal.

Mer flexibilitet
En arbetsgivare utan kollektivavtal kan med andra ord erbjuda en större dos av flexibilitet i pensionslösningarna, i en modell som medarbetarna inte behöver förlora på. Framförallt kan detta vara relevant för unga bolag i techvärlden som behöver vara agila eftersom de brottas med osäkerhet kring framtiden.

– Ett exempel kan vara en startup som håller på att ge sig in i scale-up-fasen, med allt vad det innebär av risktagande och snabba rekryteringar. Då kan man bestämma en procentsats som man vet funkar att sätta av i pension till de anställda, och vid årets slut skjuta till lite extra om möjligheten finns. Vi ser att pensionslösningarna blir alltmer individanpassade, och där kan vi på SPP vara ett tryggt bollplank för såväl arbetsgivare som medarbetare, avslutar Jenny Rundbladh.

Läs mer om hur SPP kan hjälpa dig med tjänstepension

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SPP och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer