1515
Innehåll från SPPAnnons

Ekonomens tips som ger dig stenkoll på sparandet

Efter en hektisk arbetsdag vilar många av oss i tanken på en friare tillvaro som pensionär. Men vad kostar egentligen våra drömmar och hur mycket måste vi spara? 

SPPs sparekonom Shoka Åhrman delar med sig av tipsen som kan hjälpa dig att sätta rak kurs mot målet.

Studier visar att varannan svensk har dålig koll på pensionen, var femte vet inte ens om de har tjänstepension. Samtidigt har vi stenkoll på vad vi får i lön, visst är det konstigt?

– Vi har fullt fokus på friskvårdsbidrag och vad vi har i boränta, men avgifter i pensionssparandet som kan leda till flera tusenlappar färre i månaden som pensionär – det verkar vi strunta helt i, säger Shoka Åhrman.

Hon brinner för att fler ska få upp ögonen för hur pensionsdrömmarna ska kunna gå i uppfyllelse.

Gör verklighet av pensionsdrömmen

Inte nog med att pensionen består av olika delar. Tjänstepensionen kan i sin tur vara utspridd hos flera olika försäkringsbolag eftersom dina arbetsgivare har haft olika avtal. Att kunna överblicka totalen och se om det går att göra planer av pensionsdrömmarna behöver ändå inte vara så knepigt som det kan låta.

– Gör det redan nu. Öppna ett nytt fönster i din webbläsare intill detta och logga in på minpension.se, uppmanar Shoka Åhrman. 

Så kan du ta första steget mot kontroll redan idag 

Så hittar du rätt sparform

För att hitta en lämplig sparform rekommenderar Shoka Åhrman att du funderar på hur aktiv du vill vara i ditt sparande och hur intresserad du är. Du bör också anpassa risken efter när i tiden pengarna ska användas. 

 – Om du vill sova lugnt om natten med ett sparande med garanti kan en så kallad traditionell försäkring vara en lämplig sparform. Men om du vill vara mer aktiv i ditt sparande kan en fondförsäkring där du själv har möjlighet att välja fonder vara mer passande.

Åhrman tipsar även om generationsfonder i fondförsäkringen för dem som vill slippa känna att de ska bevaka aktiemarknader och anpassa risken efter ålder. Det löser sig själv i en generationsfond som trappar ned andelen aktier med åldern.

–  Det viktigaste är att du kommer igång och tar reda på vad du har. Utöver att logga in på minpension.se kan du också kontakta ditt pensionsbolag och fylla i ett formulär som ger en rådgivare tillåtelse att se var dina tjänstepensioner finns placerade idag, vad du har för avgifter, vad du har för skydd för din familj och vilka delar som eventuellt är flyttbara och kan placeras i alternativ med exempelvis lägre avgifter, avslutar Åhrman.

Så kan du ta första steget mot kontroll redan idag 

 

 

Mer från SPP

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SPP och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?