Hoppa till innehållet

Annons
Innehåll från SpotlightAnnons

Spotlight – från blåsväder till succé

Spotlight Stock Market är en av landets viktigaste marknadsplatser för bolag som behöver kapital för att växa. Men vägen dit har kantats av både med- och motgångar. Förbi skriverier är Spotlight numera marknadsplatsen som bygger på transparenta investeringar och sätter investerarna i första rummet.  

Historien om Spotlight Stock Market har sin början i vd:n Peter Gönczis karriär. Efter sina studier i Uppsala praktiskt taget snubblade han in i börsvärlden och klättrade snabbt mellan olika chefspositioner inom företaget SBI. Kort därefter blev han vice vd på AktieTorget som vi idag känner till som Spotlight. Men, På AktieTorget blev det snabbt turbulent. I en tid då börsen inte var ett monopol var de flesta marknadsplatser inte heller särskilt noga med att titta bakom kulisserna på de bolag som noterades, vilket gjorde att både bolagen och börsen hamnade i blåsväder.

– Jag charmades av visionen och kastade mig in i det hela och sa ”nu kör vi”. Strax därefter märkte jag att det inte var någon ordning och reda, men det var bara att kavla upp ärmarna och köra på, säger Peter Gönczi i podcasten Kapitalet. 

Lyssna på hela podcastavsnittet av Kapitalet om Spotlight här. 

Peter Gönczi insåg att något var tvunget att göras och tog ett krafttag kring genomlysningen av bolagen. Han påbörjade samarbeten med nyhetsbyråer och distributörer av pressmeddelanden för att göra bolagen mer synliga och transparenta för investerare. Till slut avtog skriverierna, Gönczi blev vd och fortsatte att bygga på idéen om transparenta investeringar. 

Med åren fick börsen nya ägare och 2016 bytte AktieTorget namn till Spotlight Stock Market. Idag är marknadsplatsen väletablerad och flera, stora miljardbolag som Cherry Casino och Storytel har tagit sina första steg hos Spotlight. 

Anders Eriksson, marknadsplatschef på Spotlight, berättar att Spotlights starka investeringsområden är inom bland annat life science och fastigheter, men att han nu ser ett uppsving inom foodtech. 

– Bolag inom foodtech är väldigt populärt. Vad ska vi äta i framtiden? Kommer kosten att bli mer nyttig? Vegetarisk? Det är väldigt spännande att höra om foodtech-bolagen i ett tidigt stadie och vi har diskussioner med flera företag som just nu som planerar att noteras inom kort.

Idag är ungefär 160 bolag listade hos Spotlight och de bolag som söker sig till marknadsplatsen kommer oftast i ett tidigt skede. Dock räcker det inte att bara vara ett bolag med en ny, fantastisk affärsidé för att få tillgång till expansionskapital, utan det krävs någon form av substans. 

– Som marknadsplats måste vi tänka på investerarskyddet. Bolaget måste ha kommit någonstans på vägen och ha proof of concept. Grundfrågan för oss är ”vad ska bolaget ha pengarna till?” Vi har hela tiden investerarna för ögonen så att det ska bli bra för dem, säger Anders Eriksson. 

Här kan du läsa mer om nyheter från Spotlight

Om Spotlight:

Spotlight grundades som AktieTorget 1997 med en klar idé: att göra det enklare, tryggare och synligare att vara noterad. Sedan dag ett har de arbetat med att skapa så bra förutsättningar som möjligt för tillväxtbolag att få tillgång till expansionskapital och börsens fördelar för att kunna fortsätta utveckla sin verksamhet. Läs mer om Spotlight här! 

Mer från Spotlight

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Spotlight och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera