ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Innehåll från Sonority Sustainable Energy

Energikällan som minskar kostnader och koldioxidutsläpp

  • Från vänster: Sune Eriksson, Ulf Jonströmer och Bengt Wallentin.

Bergvärme är den vanligaste energikällan för uppvärmning av mindre fastigheter. Trots att bergvärme är minst lika kostnads- och miljöeffektivt i stora fastigheter så är marknadsandelen betydligt mindre än för fjärrvärme. Varför?

Ulf Jonströmer, vd på BrainHeart Energy, Bengt Wallentin, vd på Sonority Sustainable Energy och Sune Eriksson, energi- och miljöchef på fastighetsbolaget Hembla, har alla en lång erfarenhet från branschen. En solig septembermorgon träffades de för att diskutera bergvärmens för- och nackdelar, varför inte ännu fler större fastighetsägare har fått upp ögonen för energikällan och hur installation av bergvärmecentraler går från hantverk till industri.

– Bergvärme är en förnybar energikälla som fungerar dygnet runt, året runt, i jämförelse med till exempel vindkraft eller solceller. Dessutom drar bergvärme ner på både kostnader och koldioxidutsläpp. Det är med andra ord den ideala ersättaren av fjärrvärme med hög andel fossila bränslen, säger Ulf Jonströmer.

– För oss på Hembla är bergvärme ett komplement till fjärrvärme. Precis som Ulf är inne på ger bergvärme – i kombination med berglagrad solvärme och kravmärkt el – ett koldioxidneutralt energislag till våra fastigheter. Det gör också att vår mängd köpt energi har minskat med två tredjedelar, säger Sune Eriksson.

Bengt Wallentin liknar bergvärme vid ett batteri som laddas med solenergi och som räcker året runt.

– Bergvärme gör det möjligt för oss att lagra sommarens energi till vintern när vi behöver den. Allt varmare somrar gör att vi också behöver kyla i våra fastigheter, vilket borrhålet möjliggör. Detta skapar ett system med väldigt hög verkningsgrad.

Om fastighetsägare själva fick bestämma

I dag är bergvärme installerad i över 500 000 villor. Det gör den till den största källan för uppvärmning av mindre fastigheter – mångdubbelt större än fjärrvärme. Fjärrvärme är dock mångdubbelt större än bergvärme för uppvärmning av stora fastigheter. Varför?

–  Om fastighetsägarna själva bestämde skulle förnybara energikällor som bergvärme vara dominerande. Men sedan 40 år är det energibolagen som står för besluten och för investeringarna i uppvärmningslösningar – dessa leverantörer har större ekonomisk avkastning av att utnyttja sina fjärrvärmenät och av att elda kol, olja och sopor, menar Ulf Jonströmer.

Försäkring för framtiden

Ulf Jonströmer påpekar att fjärrvärme tidigare klassats som förnybart och koldioxidfritt, men att det är något som allt fler ifrågasätter. 

– Nästan all den energi som fjärrvärmeverken genererar kommer från någon form av förbränning. Vissa hävdar att man inte ska räkna in den koldioxid som generas vid förbränning av biomassa eftersom träd och skog återskapas. Problemet är bara att det tar mellan 50 och 100 år att förnya ett träd och under den tiden befinner sig koldioxiden i atmosfären – just där vi inte vill ha den.

– Om man som fastighetsägare väljer att gå över från fjärrvärme till bergvärme, löper man dessutom betydligt mindre risk för framtida höjda beskattningar kopplade till de koldioxidutsläpp som fjärrvärme genererar. Det är en försäkring för framtiden, tillägger Bengt Wallentin.

– Ur min synvinkel finns det gamla bergvärmeanläggningar som har dålig funktion och det ligger branschen i fatet. Jag tror att det krävs en uthållighet från ägarsidan. Det är många saker som man behöver ta hänsyn till när man projekterar en sådan anläggning och dessutom kör den. Men tekniken har gått framåt liksom erfarenhet i branschen, påpekar Sune Eriksson.

Från hantverk till industri

Traditionellt sett har övergången till bergvärme förknippats med omfattande byggnationer, osäkra investeringar och långa installationstider, vilket har hindrat många från att använda bergvärme för stora fastigheter.

– När vi gick in på marknaden för stora fastigheter såg vi snabbt att det inte kommer hålla ekonomiskt om man fortsätter att ägna sig åt unika hantverk vid installation av energianläggningar. Det tog många månader att få allt att fungera och det är en komplex process som involverar många typer av yrkesmän, berättar Bengt Wallentin och tillägger: 

– Det är därför vi valde att industrialisera bergvärmeprocessen. Sonority gör 90 procent av jobbet i fabrik innan den färdigmonterade värmecentralen levereras till kund. Vi har ett totalansvar för allt från design och installation till drift och underhåll inklusive molnbaserat IT-system som övervakar, optimerar och styr energiproduktionen. Då försvinner en stor del av de eventuella hot och risker som många förr såg vid installationen av bergvärme.

Bergvärme ger en unik möjlighet att kombinera en bra ekonomisk avkastning med en bra miljöeffekt – dygnet runt.

– Det finns inga motsatsförhållanden där – tvärtom. Fler och fler kommer att få upp ögonen för den enorma möjlighet som det här faktiskt är – att både förädla sina fastigheter med energirationalisering och att göra en stor insats för miljön med hjälp av solenergin lagrad i berg och mark, avslutar Ulf Jonströmer.

Fakta: EBox och Sonority

EBox, som kan kombinera olika energikällor, är utvecklat och tillverkat av Sonority Sustainable Energy AB. Sonority utvecklar, producerar, övervakar och underhåller förnybara energianläggningar för större fastigheter. Bolaget ingår i BrainHeart-gruppen som levererar förnybara energilösningar med helhetsansvar. I gruppen ingår även BrainHeart Energy Sweden som är störst i Sverige inom bergvärme för villamarknaden. Läs mer här!

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sonority Sustainable Energy och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer