1515
Innehåll från SoftwareONEAnnons

Här är de nya cyberhoten 2021 – och så kan du minska risken att de drabbar din organisation

Bala Sethunathan och Peter Hagen på SoftwareONE.
Bala Sethunathan och Peter Hagen på SoftwareONE.

Utbrottet av Covid-19 har radikalt förändrat hur vi arbetar – och nu arbetar fler än någonsin hemifrån. 

– Varje gång det sker en förändring i vårt sätt att arbeta, utvecklar cyberkriminella nya tekniker för att begå kriminella handlingar, säger Bala Sethunathan, CISO på IT-företaget SoftwareONE. 

Samhället har genomgått en radikal digitaliseringsprocess de senaste decennierna där både företag och plattformar flyttar information till internet. I och med pandemin har vårt sätt att arbeta förändrats. Fler än någonsin arbetar hemifrån, ofta på egna, privata nätverk långt utanför organisationens relativt säkra miljöer med skalskydd, brandväggar och inte minst den stab av IT-tekniker som ständigt övervakar IT-systemen.  

Väl ute på internet samverkar kollegor på olika plattformar i olika digitala verktyg som ofta står utanför organisationens kontroll. Finns inte de hjälpmedel som medarbetarna efterfrågar och behöver, införskaffar många anställda detta ändå på egen hand. Det beskrivs ofta som shadow-IT, alltså projekt eller verktyg som hanteras utanför företagets IT-avdelning. Detta gör organisationer sårbara för olika typer av intrång.

– Det är av största vikt att organisationer förser sina anställda med nödvändiga verktyg och kunskaper för att undvika eller i alla fall minska riskerna att utsättas där cyberbrott när de arbetar hemifrån, säger Bala Sethunathan. 

Nya typer av cyberbrott ökar – men också kunskapen

Lösenordsfiske, utpressnings- eller krypteringstrojaner och skadlig kod är kända typer av cyberbrott idag. Bland de attacker som ses öka under 2021 finns skadliga QR-koder, attacker i försörjningskedjan och URL-kapning med look-a-like-sidor, där förövare utnyttjar små stavfel för kända webbsidor och lurar besökaren till en identisk med bedräglig webbsida.

– Hoten är större i dag än på länge. Samtidigt är verktygslådan mer omfattande och även kunskapen kring hur en organisation på bästa sätt kan skydda sig och säkra sin information. Exempelvis lär sig systemen användarnas beteenden och kan på så sätt identifiera avvikelser, förklarar Peter Hagen, som leder lösningsspecialisterna på SoftwareONE i Norden.

Ökad säkerhetsmedvetenhet hos anställda

SoftwareONE erbjuder ett flertal lösningar kring IT-säkerhet, både med utgångspunkt i befintligt licensinnehav och där den totala säkerheten ses över. Utifrån ett användarperspektiv erbjuds utbildnings- och testprogram för att kunna höja kunskaperna kring cybersäkerhet. Genom att minska kunskapsklyftan i organisationen, minskar risken att utsättas för attacker.

– Hela idén bakom många av cyberattacker är att människan, alltså personalen, utgör den svagaste länken i ett företags IT-säkerhet. Det räcker inte med att ha ett bra tekniskt skydd i organisationen, även personalen måste utbildas i hur de ska bete sig och vad de ska vara varsamma över. Anställda som får utbildning i säkerhetsmedvetenhet är betydligt bättre rustade för att känna igen ett säkerhetshot än de som inte fått samma utbildning. Det är något som lönar sig för hela organisationen, avslutar Bala Sethunathan.

Om SoftwareONE

SoftwareONE är en partner inom digital, kommersiell och teknisk transformation med 30 års erfarenhet av teknik och programvara. Företaget hjälper 65 000 kunder i 90 länder med digitala strategier och erbjuder rådgivning kring samt leverans och managering av smarta molnlösningar. 

För mer information besök softwareone.com/sv-se 

Mer från SoftwareONE

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SoftwareONE och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?