1515
Innehåll från Software AGAnnons

Industri 4.0 kräver integrationer för att lyckas

Den snabba utvecklingen inom Industri 4.0 har resulterat i tekniska lösningar som kan leda till optimerad produktion. Men här gäller det att lämna silotänket och våga implementera digitaliseringen i hela verksamheten. Först då kan företaget nå den önskade effektiviseringen. 

Den fjärde industriella revolutionen, Industri 4.0, är redan här. Tekniska lösningar som cloud computing, artificiell intelligens (AI) och konceptet med digitala tvillingar blir allt vanligare inom industrin och kan leda till högre effektivitet, lägre kostnader och nya affärsmöjligheter. Men kan de tekniska lösningarna verkligen få tillräckligt genomslag om de inte kopplas till digital transformation och genomsyrar hela verksamheten? 

Software AG har varit pionjärer inom data i 50 år och ser en växande problematik ta form. Traditionellt har affärsutveckling inom industri bedrivits i silos som inte tar hänsyn till organisationen, kunderna och dagens cirkulära ekonomi. 

– Vi ser att Industri 4.0 många gånger handlar om att gå från att erbjuda en produkt till att ta fram en heltäckande tjänst genom att ta till vara på all data och kompetens som visar var nya marknadsmöjligheter finns. Men många bolag som satsar på AI eller maskininlärning saknar en övergripande strategi. Det medför att man missar flera konkurrensfördelar, säger Mikael Ollevik, Vice President Nordics på Software AG. 

– Det blir tydligt när vi pratar med kunder att det ofta saknas en koppling till en mängd viktiga kärnprocesser såsom upstream- och downstreamlogistik och orderprocesserna. Här finns en stor ekonomisk vinst att göra genom att koppla ihop de olika systemen och sätta en datadriven standard, säger Thomas Lundström, Principal Solution Architect på Software AG. 

Stora vinster när data demokratiseras

Faran med att inte genomföra digital transformation på bred front är att hamna efter i utvecklingen, och därmed förlora konkurrenskraften när företaget inte längre passar in i den nya cirkulära ekonomin där automatisering och standardisering är norm.

En del i lösningen är att redan nu demokratisera sin data och låta detta vara tillgängligt för fler funktionella roller på företaget, inte bara ledningen. Här handlar det om Edge computing, som innebär att bearbeta data och göra analyser så nära användningsområdet som möjligt. 

Software AG kan hjälpa företag med just detta, men också att gå från små punktinsatser av teknologiska satsningar till att integrera alla system i verksamheten så att de kan kommunicera med varandra. Det handlar om att tillgängliggöra kärnprocesserna för att skapa mervärde, utveckla affären och göra anpassningar efter nya marknader och kanaler. 

Integrationer nyckel till framgång

– Vi tror att företag i framtiden kommer att överge tanken om att ha ett enda affärssystem för hela verksamheten och istället välja just de system som är bäst för varje specifikt område och behov. Detta är möjligt eftersom vi kan hjälpa företag med digital transformation genom att standardisera och automatisera integration, och hjälpa våra kunder bort från silotänket, säger Mikael Ollevik. 

En annan nyckel till framgång är enligt Software AG att se det enskilda företaget som en del av en större värdekedja och ett flöde av produkter, tjänster och aktörer bortom det egna företagets verksamhetsområde. Genom att dela data med kunder och leverantörer och föra en datadriven dialog, kan man nå en högre finansiell avkastning. 

– Tekniken finns på plats i dagens industrier. Nu handlar det om att se möjligheterna med att göra övergripande förändringar som blir tillgängliga för alla i och utanför organisationen och välkomna de innovationer som tillkommer när Industri 4.0 implementeras på riktigt, säger Mikael Ollevik.

Fakta om Software AG 

Software AG började sin resa 1969, året som teknologin hjälpte till att sätta en man på månen och programvaruindustrin föddes. I dag möjliggör vår plattform en värld av levande anslutningar. Varje dag kopplas miljontals liv runt om i världen ihop genom vår teknik. Ett flytande flöde av data driver hybridintegration och industriell IoT. Genom att ansluta applikationer på marken och i molnet kan företag, regeringar och mänskligheten omedelbart se möjligheter, fatta beslut och agera. Software AG ansluter världen för att hålla den levande och blomstrande.

Är du nyfiken på hur Software AG kan hjälpa din verksamhet att landa rätt med digitaliseringen? Läs mer här. 

 

Mer från Software AG

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Software AG och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?