I dag är det ett stort problem att finansiella institut och andra företag utnyttjas av kriminella organisationer för penningtvätt. Med antipenningtvättstjänsten CM1 hjälper Softronic banker och företag att kontrollera att deras kunder inte är involverade i någon olaglig verksamhet.
– Det handlar i grund och botten om att öka kundkännedomen genom att göra kontinuerliga kontroller av sina kunder, men också genom att monitorera misstänkta penningflöden, säger Tommy Paanola, produktchef för CM1 på Softronic.
– Vår tjänst är en gångbar väg för att påverka kriminella organisationer som tjänar pengar på det här sättet. Mycket av den här brottsligheten är svår för polisen att komma åt, men genom att slå mot pengaflödena kan vi träffa rätt. Det är en väldigt stark motivator till att jobba med det här, säger Johan Widros, projektledare för CM1 på Softronic.
Medvetenheten kring penningtvätt ökar
Softronic arbetar nära sina kunder för att hjälpa dem att följa de anti-penningtvättskrav (AML) som finns. För att hålla tjänsten ständigt uppdaterad jobbar CM1-teamet med omvärldsbevakning och uppföljning. Sandra Madstedt är utvecklingsledare i CM1 och ser till att hämta in all viktig feedback från kunderna för att vidareutveckla produkten efter de behov som uppstår.
– En av Softronics främsta styrkor är vår servicenivå. Vi vill göra det tydligt att bakom vår antipenningtvättjänst finns vi i teamet som sätter kunden i centrum och tillsammans med kunderna bidrar till samhällsnytta, säger Sandra Madstedt.
Tommy Paanola, Johan Widros och Sandra Madstedt delar alla bilden av att medvetenheten kring penningtvätt och dess koppling till organiserad brottslighet växer bland deras kunder. Det förebyggande arbetet tas på största allvar.
Klar koppling till FN:s globala mål
– När jag började på Softronic för snart fem år sedan var det mindre medvetenhet bland kunderna. Då låg fokus på att följa regelverket, men nu sträcker sig engagemanget betydligt längre. Kunderna ställer frågor kring hur de ska arbeta med reella problem, både i verksamheten och samhället i stort, säger Johan Widros.
– Jag håller med, vi träffar ofta unga AML-handläggare ute på företagen som tycker att detta är både viktigt och roligt. Det bådar väldigt gott inför framtiden, säger Tommy Paanola.
Genom att använda sig av CM1 kan kunderna följa flera av FN:s globala hållbarhetsmål. Bland annat finns en klar koppling till målet om att bekämpa organiserad brottslighet och olagliga finans- och vapenflöden. Men tjänsten kan också kopplas till målet om att avskaffa tvångsarbete, modernt slaveri och människohandel – en brottslig verksamhet som förlitar sig på tvättade pengar.
– Penningtvätt är ett globalt och utbrett problem som ofta sker närmare oss än vad vi tror, och det här problemet kan vår tjänst lösa. Tillsammans med våra kunder bidrar vi med underlag för att knäcka kriminell verksamhet. Det känns väldigt bra ur ett samhällsnytteperspektiv, konstaterar Tommy Paanola.
Fakta om Softronic
CM1 är ett system för att motverka penningtvätt. CM1 stödjer AML-processerna vid onboarding och riskklassning av kunder, fortlöpande uppföljning av kundförbindelser och transaktionsmonitorering. CM1 tillhandahålls av Softronic som erbjuder innovativa digitala lösningar som hjälper företag och organisationer att skapa verklig samhällsnytta. Tillsammans med våra kunder verkar vi för samhällets digitalisering och bidrar därigenom till en mer hållbar framtid. Det är vad vi kallar GoodTech. Softronic som grundades 1984 är börsnoterat på Stockholmsbörsen, Nasdaq OMX, och har cirka 420 medarbetare i Stockholm, Göteborg, Malmö, Sundsvall och Arjeplog.
Besök www.cm1.se för att boka upp en demo eller prova gratis i 30 dagar.