Innehåll från Södertälje Science ParkAnnons

SuPr blir en nationell nod för hållbar produktion

Robert Kingfors är vd på Södertälje Science Park
Robert Kingfors är vd på Södertälje Science Park

Tillverkningsindustrin i Sverige befinner sig i början av en enorm transformation. Därför lanseras nu en nationell nod för hållbar produktion i Södertälje.

– Det finns många initiativ i Sverige som leder till en hållbarhetsomställning, men vi behöver öka tempot väsentligt om vi ska komma i närheten av 1,5 graders målet. Det vill vi bidra till, säger Robert Kingfors, vd på Södertälje Science Park.

Under Grand Opening av Science Week lanseras noden för hållbar produktion, SuPr 

Med sin långa industrihistoria och de globala företagen Scania och Astra Zeneca är Södertälje en viktig motor för svensk tillverkningsindustri. Södertälje står för närmare tio procent av Sveriges totala varuexport och andelen anställda i industrisektorn uppgår till 33 procent. Det kan jämföras med genomsnittet i Stockholm som ligger på 7 procent och rikssnittet på 14 procent. 

– Den samlade produktionskompetensen som Scania och AstraZeneca representerar är en perfekt industriell plattform för ett nationellt initiativ inom hållbar produktion, säger Monica Bellgran, professor inom produktionsledning på KTH. 

Lanserar en nod för hållbar produktion

För att samla kunskapen och underlätta för framtida samarbeten lanseras nu en nod för hållbar produktion under namnet SuPr i Södertälje. Namnet är en förkortning av ”Sustainable Production” som betyder just hållbar produktion och ska vara en samverkansarena med bas på Södertälje Science Park med aktörer från olika områden.

Uppdraget att driva noden kommer från Vinnova och de välkomnar nu fler aktörer att ansluta sig och vara med i samarbetet som startas upp under 2021. 

– Vi har sett att det finns lokalt förankrade satsningar inom utveckling av hållbar produktion på olika platser i Sverige och vi ska bygga upp en gemensam arena för de här aktörerna att mötas på. 

När vi ska hävda oss i den internationella konkurrensen och ligga i framkant behöver vi samla våra styrkor, utveckla vår kompetens och sprida kunskapen tillsammans över hela landet, säger Robert Kingfors. 

Monica Bellgran, professor inom produktionsledning på KTH.
Monica Bellgran, professor inom produktionsledning på KTH.

Utbildning och forskning

I Södertälje finns även KTH med forskning och utbildning som är inriktad på just hållbar produktion. Idag finns tre profilområden: produktionslogistik, underhåll och driftsäkerhet samt produktionsledning, och fler kan bli aktuella framåt.

–  Det finns många svenska lärosäten som har utbildning och forskning inom produktionsområdet – det är ju ett mycket brett kompetensområde. Kanske bredare än man först tänker sig. Det handlar om alltifrån bearbetning, montering och produktionslogistik till ledning och organisation av produktion och också specifika produktionstekniska processer. Idag satsas exempelvis mycket på digitalisering i produktionen. Det är en viktig del, och vi vill använda digitaliseringens möjligheter till att ställa om till en klimatneutral och cirkulär produktion. Samtidigt är det kritiskt att behålla konkurrenskraften. Det är grunden för att vi ska lyckas med omställningen, berättar Monica Bellgran vidare och fortsätter:

– Vi hoppas att en nationell nod för hållbar produktion ytterligare kan stärka förutsättningarna för våra svenska producerande företag att ligga i framkant. Vi måste ta ansvar för vår del i Parisavtalet. Om det samtidigt ger konkurrensfördelar för våra svenska företag, då har vi lyckats med båda utmaningarna.

Hållbarhet är högst upp på agendan

Dessutom arbetar drygt 30 procent av svensk fordonsindustri i Mälardalsregionen och en nationell nod skulle även stärka den viktiga fordonsindustrins omställning mot elektrifierat och hållbart. 

– För några år sedan hade jag sagt att produktion inte var i finrummet, men det har svängt rejält. Förändringsresan har gått fort. Från att inställningen var: ”Ska vi verkligen ha produktion i Sverige?” till ”Nu hämtar vi hem produktionen”. Många har börjat ta hem produktion till Sverige och under pandemin har vi sett att det inte går att förlita sig på enstaka leverantörer någonstans långt bort. Det blir sårbart och det är också en aspekt av hållbarhet. Det går inte att vara hållbar genom att enbart agera kortsiktigt ekonomiskt, säger Robert Kingfors.

Hur kan en nationell nod för hållbar produktion sätta svensk industri i förarsätet?  

 

 

Mer från Södertälje Science Park

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Södertälje Science Park och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?