Hoppa till innehållet

Annons
Innehåll från Södertälje Science ParkAnnons

Nationella noden SuPr skapar samverkan för hållbar produktion

Mats Lundin är verksamhetsledare för SuPr.
Mats Lundin är verksamhetsledare för SuPr.

Hållbar produktion bidrar till att nå klimatmålen, stärker Sveriges konkurrenskraft internationellt och skapar nya jobb på hemmaplan. 

Inom SuPr, den nystartade nationella noden för hållbar produktion, kopplas aktörer från hela landet samman för kunskapsutbyte och nya samarbeten.

– Noden handlar inte om vackra dokument, här jobbar vi för att det ska bli verkstad, konstaterar Mats Lundin, verksamhetsledare för SuPr.

I början av året lanserades den nationella noden SuPr, förkortning för Sustainable Production, i Södertälje. Uppdragsgivare är innovationsmyndigheten Vinnova.

Inom noden samverkar aktörer från industrin, den offentliga sektorn och den akademiska världen för att tillsammans utveckla nya metoder och affärsmodeller som sedan kan spridas vidare och implementeras inom svensk industri. 

– För att lyckas måste vi samarbeta och en av nodens viktigaste uppgifter är just att föra samman parter. Det finns jättemycket att lära sig från andra branscher än den egna – genom att ta del av kunskap andra skaffat kan man ta genvägar, menar han.

Sedan starten i februari har flera projekt redan lanserats. Det senaste är utbildningen ”Kickstart cirkulär ekonomi”.

– Det handlar om att få små och medelstora företag att förstå vad cirkulär ekonomi kan innebära för deras egen verksamhet och hjälpa dem att påbörja resan, förklarar Mats Lundin.

Senaste rönen på området

Vid utbildningsträffarna utbyter deltagarna erfarenheter och får inspiration av andra som redan kommit en bit på vägen. Forskare bidrar med de senaste rönen på området och delar med sig av konkreta verktyg.

Att några av de första projekten riktar sig till mindre företag är ingen tillfällighet:

– Till skillnad från stora företag saknar de mindre ofta resurser och egen kompetens för att driva den här typen av projekt, menar Mats Lundin.

Att nå ut till mindre företag ser Scania, en av nodens grundare och medfinansiärer, som en av SuPr:s huvuduppgifter:

– Själva är vi tillräckligt stora för att klara av det mesta, men vi kan inte leva utan våra underleverantörer. Det pågår en stor industriomställning i Sverige just nu och mycket behöver göras de närmaste åren. Genom noden kan vi stärka möjligheterna att behålla och utveckla en tillverkande industri i Sverige, säger Hans Olofsson, senior advisor inom produktionsteknisk forskning på Scania.

Viktig konkurrensfördel för svenska tillverkare

Peter Bryntesson är senior advisor inom Fordonskomponentgruppen, FKG, som samlar omkring 300 underleverantörer till fordonsindustrin. Han ställer sig mycket positiv till SuPr:

– Vi värnar om att skapa arbetstillfällen i Sverige och vi har stora möjligheter att öka vår konkurrenskraft om vi tillverkar hållbart. För vår del av fordonsbranschen är en nod som SuPr otroligt viktig, konstaterar han.

Ett av nodens projekt som FKG är involverad i handlar om att mäta koldioxidavtryck vid tillverkningen av olika fordonskomponenter. Tydlig redovisning av komponenternas klimatavtryck skulle kunna bli en viktig konkurrensfördel för svenska tillverkare, anser Peter Bryntesson.

 

Mer från Södertälje Science Park

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Södertälje Science Park och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera