Innehåll från Södertälje Science ParkAnnons

Minska företagets miljöavtryck med enkel metod

De flesta företag idag har miljöfrågan högt upp på agendan – och behöver enkla verktyg för att identifiera vilka åtgärder som minskar belastningen.

– Leda Grönt handlar om att jobba med miljöförbättringar konkret i produktion och i sin egen vardag på jobbet, berättar Monica Bellgran, professor i industriell produktionsledning vid KTH i Södertälje.

Ta del av Science Week – se hela programmet här 

Vi befinner oss i ett skifte där alla måste hjälpa till att minska vårt CO2-avtryck. För att hitta de enkla sakerna som påverkar miljön i alla led på arbetsplatsen finns en smart miljöförbättringsmetod som kallas Green Performance Map. Med Vinnova-projektet Leda Grönt sprids kunskapen vidare för att bidra till arbetet mot en klimatneutral produktion. Metoden, som också är ett verktyg inom Lean, är även på väg att bli global standard på både AstraZeneca och Scania under namnen Green Kaizen respektive Green Accelerator.

– Vi har inte tid att vänta. Vi behöver alla hjälpa till att minska miljöbelastningen, säger Monica Bellgran.

Grönt förbättringsarbete

Metoden går ut på att identifiera miljöåtgärder som kan göras på den egna arbetsplatsen. Det kan handla om avfall, energianvändning eller materialförbrukning. Metoden har visat sig skapa stort engagemang, eftersom de flesta också vill bidra till miljöarbetet på jobbet – inte bara hemma.   

Metoden är enkel, och man skulle faktiskt även kunna använda den hemma till exempel i sitt eget kök när man brygger kaffe. 

– Tar du ett nytt kaffefilter varje gång? Hur länge spolar du i vattnet innan det blir kallt? Hur mycket energi drar din bryggare? Du identifierar vad det är för olika saker som påverkar miljön och sedan gör du en åtgärdslista på vad du vill prioritera och sätter igång. Till exempel kanske du kan köpa ett kaffefilter som du kan använda flera gånger, säger hon och fortsätter:

– Du måste också se hur mycket och vad det är för kostnad på varje identifierad miljöaspekt. Hur mycket vatten går det varje gång? Hur mycket filter och kaffe använder du? Du kanske egentligen tar alldeles för mycket kaffe i förhållande till vad du behöver. Det handlar om att minska förbrukningen av resurser. 

Verktyg som leder till förändring

På en arbetsplats kan det handla om saker som att se över sin förbrukning av material så som av handskar och behovet av utskrifter eller olika typer av förpackningsmaterial, identifiera möjligheter till ökad avfallsåtervinning, byta till LED-belysning och sätta på timer eller stänga av en tv-monitor som står på dygnet runt. Det kan även handla om att minska kassationer och undvika omarbete. Miljöförbättringarna leder ofta även till andra fördelar, så som tids- eller kostnadsbesparingar.

– Mycket är common sense, men vi har den här kartan och en process i ett antal steg i hur man ska jobba med det. Dessutom stöttar vi med miljöexperter. Det finns många saker runt metoden som får saker att hända. I slutändan handlar det här om att få till en förändring av beteenden och en förändring av arbetssätt. Vi måste ändra hur vi själva tänker och jobbar, säger Monica Bellgran vidare.

Ökar engagemang och medvetenhet

Enligt Karin Boström, som idag jobbar som Environmental Specialist på Scania finns det ett behov av miljöförbättringsverktyg inom industrin. Hon var även med när AstraZeneca började använda sig av metoden.

– Det finns en medvetenhet om miljöproblematiken. Alla vet att vi måste göra något, men ofta saknas det där lilla som gör att vi kan se vad vi kan göra själva. Här finns en metod som är effektiv och lättförståelig. Det går snabbt att komma igång och man hittar många saker. Den är enkel att ta till sig, skapar engagemang och medarbetarna får snabbt på sig sina gröna glasögon, berättar hon.

En framgångsfaktor enligt henne är att det i första hand handlar om enkla saker som medarbetarna själva kan påverka utan att det krävs stödfunktioner eller stora investeringar.

– Jag upplever att det har saknats en enkel metod som ökar engagemanget och medvetenheten för miljöfrågan. Vi har gjort det här på fem olika områden på Scania och det har fungerat jättebra och det har också fungerat jättebra på AstraZeneca. Det är en väldigt generisk metod som skulle kunna användas överallt och den behöver inte anpassas för att passa inom olika typer av industrier. Metoden är helt i linje med Scanias hållbarhetsstrategi vad gäller att minska klimatpåverkan från vår produktion.

Lär dig mer om gröna förbättringar i produktionen – så här gör vi! 

 

Mer från Södertälje Science Park

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Södertälje Science Park och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?