Innehåll från Södertälje Science ParkAnnons

“Kvinnovation” hjälper unga med sina tech-drömmar

Marie-Christine Samre, 26, har startat nätverket ”Kvinnovation” för att få fler unga tjejer att förverkliga sina idéer.
Marie-Christine Samre, 26, har startat nätverket ”Kvinnovation” för att få fler unga tjejer att förverkliga sina idéer.Foto:Fredrik Sederholm samt Fabio Garcia.

Många unga vågar inte satsa på sina entreprenörsidéer – och överger drömmen om att starta eget innan de ens har försökt. 

Det vill södertäljebon Marie-Christine Samre, 26, vara med och ändra på. Med nätverket ”Kvinnovation” hoppas hon kunna öppna dörren för fler unga kvinnor inom tech och startup.

Ta del av Science Week – ett framtidsorienterat forum som verkar för en hållbar värld. Här är hela programmet! 

När södertäljebon Marie-Christine Samre fick en idé till en app märkte hon hur svårt det var att hitta kunskap och stöd i hur hon skulle förverkliga den. Det fanns mycket information som handlade om hur man säljer en fysisk produkt, men inte hur man gör när det handlar om tech.

– Du kanske själv inte är programmerare, men har en bra idé. Då behöver du stöd i hur du ska gå tillväga för att göra verklighet av din idé och starta ett techbolag, säger hon.

Få kvinnliga entreprenörer

För att få fler unga – och framförallt tjejer – att våga ta steget och förverkliga sina idéer grundade hon därför nätverket ”Kvinnovation”. Hon hade då observerat att kvinnor ofta hoppade av innan idén blivit en färdig produkt och att det saknades innovationsfrämjande mötesplatser.

Statistik visar också att av alla egenföretagare i Sverige är idag bara 30 procent kvinnor och att det är färre kvinnor än män som startar eget.

– Vi kan inte nå vår fulla potential om vi inte har med oss kvinnorna. De kommer komma med unika idéer inom innovation, tech, startup och entreprenörskap. Det är viktiga och framtidsrelevanta branscher med mycket makt. Hela näringslivet och hela Sverige behöver verkligen jobba för att få in flera kvinnliga företagare. Det är vårt mål, berättar hon. 

Idén till ”Kvinnovation” föddes på en tågresa och för att komma igång vände hon sig till Södertälje Science Park. 

– I Stockholm finns det massor av innovationshubbar, men Södertälje har Science Park som ägs av KTH, Astra Zeneca, kommunen och Scania. Jag tror på en samverkan mellan olika aktörer och sätter man ihop alla krafterna där då finns det ingen gräns för hur mycket kvinnliga entreprenörer vi kan skapa här i Södertälje, säger hon.

”100 procent möjligt att ta sig till toppen”

Ett första steg var att ordna events, både fysiskt och digitalt, för att få unga kvinnor att pitcha sina idéer. 

– Jag tror att anledningen till att vi har kunnat nå ut är att vi är vår egen målgrupp. Det här är min hemstad. Jag är född och uppvuxen här och jag vet vad som behövs för att locka unga personer och inte minst unga kvinnor till att komma på events, tro på sina idéer och utveckla dem och sedan starta eget. Redan på vårt första event lyckades vi få två tjejer att starta ett eget bolag, berättar hon. 

En viktig del av arbetet är att inspirera och visa att det finns förebilder.

– Vi vill visa att det är möjligt. Att vägen kan vara snårig och krokig men att det finns 100 procent möjlighet att ta sig ända upp i toppen och förverkliga sina drömmar.

Från idé till handling

Hennes råd till de unga tjejer hon träffar är att allt inte måste perfekt.

– Jag märker att många tror att de måste ha alla detaljer klara. Men så är det absolut inte. Enligt mig ska det gå snabbt från idé till handling. Man ska inte sitta i sin verkstad och övertänka. Genom att testa så lär du dig i praktiken vad som funkar och vad som inte funkar, säger hon och fortsätter: 

– Vi måste bli bättre på att hantera risker och hur vi ser på misslyckanden. För de kommer, men ibland måste man misslyckas för att hitta rätt väg. Entreprenörskap är en typ av risk, men samtidigt är det en stor möjlighet. 

Under Science Week kommer nätverket att medverka och lyfta frågan om hur vi kan främja ungt och kvinnligt entreprenörskap. 

– Vi kommer att fokusera på hur man överkommer motgångar som entreprenör och har en gäst som kommer att prata om sin resa om hur hon kom från väldigt knapra resurser till att idag bli en erkänd serieentreprenör, berättar Marie-Christine Samre.

Hur blir du en framgångsrik entreprenör? Kvinnovation är en del av Science Week  

FAKTA: Det här är Science Week

• Science Week pågår den 3-5 februari och är ett samhällsforum som driver omställningen till en hållbar värld genom att skapa delaktighet, diskussion och opinion kring vår tids viktigaste frågor. 

• Vi arrangerar ett 80-tal digitala seminarier, panelsamtal och workshops om samhällsutveckling, hållbar produktion och entreprenörskap med aktörer från näringsliv, akademi och offentlig sektor. 

• Bakom Science Week står Södertälje Science Park tillsammans med sina ägare Södertälje kommun, Scania, AstraZeneca och KTH.

 

Mer från Södertälje Science Park

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Södertälje Science Park och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?