1515
Annons
Innehåll från Södertälje Science ParkAnnons

Kråkor ska plocka fimpar – har blivit en världsnyhet

Kråkor som plockar fimpar? Nej, det är ingen uppföljare till Hitchcocks klassiker ”Fåglarna”. Just nu pågår ett pilotprojekt i Södertälje som har väckt stor internationell uppmärksamhet.

Se Science Week i efterhand här. 

Det slängs runt en miljard fimpar på gator och torg i Sverige varje år, enligt Håll Sverige rent. 

Christian Günther-Hanssen, grundare av företaget Corvid Cleaning, har tagit fram en prototyp som får kråkor att plocka fimpar mot belöning. Han kallar den för en godisautomat för fåglar. 

– I den första prototypen kan vilda fåglar stoppa in bambupinnar i den och sedan får de jordnötter som belöning. Nästa steg är att testa den nya prototypen för att se om kråkorna kan plocka fimpar, men då måste vi se till att det är säkert för fåglarna först, säger han. 

Samarbete med Södertälje kommun

Under fredagens Science week i Södertälje visade Christian Günther-Hanssen upp sitt pilotprojekt som han har arbetat med i tre år. Han har även inlett ett samarbete med Södertälje kommun för att se om hans uppfinning kan få kråkor att plocka fimpar och småskräp i verklig miljö. Om allt går som planerat är förhoppningen att fåglar ska bli en del av framtidens renhållning. 

– Det är inte så stor risk att fåglarna kommer att äta upp fimparna. Det är ganska smarta fåglar. De vet skillnaden på det som är mat, och det som inte är mat. Kråkfåglar är bland de intelligentaste vilda djur som vi har i Sverige idag, säger han. 

Nyheten om att det går att träna kråkor att plocka fimpar fick viral spridning redan förra veckan och det tog inte länge innan media från hela världen började dra i Christian Günther-Hanssen. Han har bland annat varit i kontakt med tv- och radiokanaler och tidningar i Storbritannien, Frankrike, Tyskland, USA och Japan. Frågorna har handlat om allt från oro för fåglarnas hälsa till att kunna förändra synen på fåglar som skadedjur.

– Det är väldigt mycket just nu. Jag håller på med den nya prototypen och vill fokusera på den, men det har jag inte kunnat göra den här veckan. Jag har ändå tackat nej till de flesta intervjuer, säger han. 

”Nått ut med grundfrågan i hela världen”

Tomas Thernström är avfallsstrateg på Södertälje kommun och välkomnar initiativet. Särskilt som Sveriges kommuner varje år lägger enorma summor på att få bort fimpar från offentliga miljöer som exempelvis gator, torg och badplatser.

– Vi har nått ut med grundfrågan i hela världen nu – vi vill få rökarna att slänga fimpar på rätt ställe, vilket egentligen är det allra enklaste.

Se Science Week i efterhand här. 

 

Mer från Södertälje Science Park

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Södertälje Science Park och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera