1515
Annons
Innehåll från Södertälje Science ParkAnnons

Innovativa lösningar visar vägen mot ökat återbruk

Mikaela Färnqvist, projektledare för Ignite Public.
Mikaela Färnqvist, projektledare för Ignite Public.

– Vi måste göra återbruk lika enkelt som återvinning, konstaterar Tomas Thernström, avfallsstrateg på Södertälje kommun.

Genom ett samarbetsprojekt med handplockade startups tar man nu fram morgondagens lösningar för en förbättrad resurshållning. Under Science Week presenteras det innovativa samarbetet.

Innovativa och cirkulära resursflöden – ta del av erfarenheterna på Science Week. 

Av det som hamnar på landets återvinningscentraler beräknas 10 procent vara sådant som är helt, eller som kan bli funktionsdugligt utan större insatser. Det är dock endast 1 procent av det som går att återbruka som blir använt på nytt.

– Jätteflöden av hela grejer hamnar i containrarna. Att åka till återvinningen har blivit ett enkelt sätt att bli av med saker som man inte vill ha längre, menar Tomas Thernström.

För att bidra till ökat återbruk, och därigenom också ta ett steg mot ett fossilfritt och cirkulärt samhälle, tog Södertälje kommun initiativet till ett halvårslångt projekt tillsammans med Avfall Sverige och flera samarbetspartners, inte minst ett antal kommuner.

– Många återvinningscentraler har börjat bygga upp återbruksmöjligheter, men det är inte enda lösningen. Kommuner och näringsliv behöver tillsammans hitta nya, kreativa lösningar på gamla problem, säger Åsa Hagelin på Avfall Sverige som finansierar utvecklingsprojektet som går under namnet ”Ökat återbruk genom innovativa och cirkulära resursflöden”. 

Tomas Thernström, avfallsstrateg på Södertälje kommun.
Tomas Thernström, avfallsstrateg på Södertälje kommun.

Matchar offentlig sektor med innovativa startups

Projektet genomförs enligt metoden Ignite Public. Metoden går ut på att matcha reella behov hos offentlig sektor med innovativa startups, med målet att testa nya lösningar genom små, agila pilotprojekt. Genom att matcha offentliga aktörer med startups möts två världar som sällan kommer i kontakt med varandra.

– Inom den offentliga sektorn känner man ofta inte till vilka startups som finns eller hur man ska jobba tillsammans för att att startups ska bli en naturlig del av den offentliga sektorns innovationsarbete och leverantörsnätverk, konstaterar Mikaela Färnqvist, projektledare för Ignite Public.

På liknande sätt har man inom startup-sfären ofta dålig koll på hur den offentliga sektorn fungerar.

– Ju mer information startups får desto mer kan de utveckla sina produkter utifrån vad marknaden vill ha och utifrån vad som fungerar i praktiken. Därför är det så viktigt att de här båda parterna börjar samarbeta och lära tillsammans, anser hon.

Innovativa samarbeten

Det pågående projektet är kort men effektivt – på sex månader ska de behov som finns ringas in och därefter ska lämpliga startups hittas. Bland de tusentals som finns runt om i landet har 20 valts ut, som fått delta i workshops på återvinningscentraler i Stockholms- och Göteborgsregionen. Där har de fått presentera vilken teknik, tjänst eller produkt de kan erbjuda för att möta hela eller delar av det behov som finns.

Målet med projektet är att ta fram två förslag på mindre piloter som skulle kunna genomföras i nästa steg.

Under Science Week kommer Tomas Thernström, Mikaela Färnqvist och Åsa Hagelin att berätta mer om projektet, både vad gäller metodik och innehåll och visa vad innovativa samarbeten kan leda till.

– Med det här projektet vill vi visa att det finns nya lösningar och idéer. Vi vill att kommunerna i samarbete med andra ska våga tänka nytt och vi vill lära genom att göra säger Åsa Hagelin.

Innovativa och cirkulära resursflöden – ta del av erfarenheterna på Science Week.

 

 

Mer från Södertälje Science Park

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Södertälje Science Park och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera