Innehåll från Södertälje Science ParkAnnons

Här går nyfikenhet, forskning och framtid hand i hand

Science Week – som i år blir helt digitalt – är ett framtidsinriktat event för att skapa delaktighet och sprida kunskap för en hållbarare värld. 

 

Under tre dagar kan du delta i livesända webbinarier och workshops där forskare, studenter och beslutsfattare inom näringsliv och offentlig sektor möts i interaktiva samtal över branscher, generationer och gränser. 

Här är hela programmet för Science Week 2021 

Science Week är en arena för att bygga närverk och ger inspiration för nya hållbara lösningar nu och för framtiden på teman som hållbar produktion, stad och samhällsutveckling, digitalisering och entreprenörskap.

– Vi adresserar aktuella teman inom samhällsutveckling och vårt bärande element är samverkan. Hur kan vi tillsammans främja hållbar tillväxt i ett hållbart samhälle? Vad krävs för att vi ska uppnå agenda 2030? Med praktiska exempel visar vi hur såväl små som stora, privata som offentliga verksamheter jobbar för att sträva mot en hållbarare värld, berättar Eva Helén, utvecklingsstrateg på Södertälje Science Park.

Science Week är öppet för alla

I år utökas tillgängligheten ytterligare. Det som tidigare främst har varit ett fysiskt event är nu helt digitaliserat. Mellan den 3:e till 5:e februari hålls ett 80-tal webbinarier, panelsamtal och interaktiva workshops som kommer att sändas live på webbplatsen scienceweek.se och på Dagens Industri.

– Vi strävar efter ett öppet Science Week som är tillgängligt för alla oavsett vem du är och vilken bakgrund du har. Vi vill både skapa intresse och knyta ihop olika intressen, berättar hon. 

Robert Kingfors är vd för Södertälje Science Park och Eva Helén är utvecklingsstrateg.
Robert Kingfors är vd för Södertälje Science Park och Eva Helén är utvecklingsstrateg.

Programmet för Science Week 2021

Onsdagen handlar om hållbar samhällsutveckling, torsdagen om hållbar produktion och fredagen om hållbar stad, entreprenörskap och ledarskap. 

Hållbarhet och att jobba för de globala målen är den viktigaste utmaningen men även möjligheten för svensk framtida industri. Under Grand Opening, invigningen av Science Week, bjuder vi in viktiga företrädare och förändringsagenter för att diskutera aktuella samhällsfrågor. Syftet är att samla regeringsföreträdare, högsta ledningen för industriföretag, näringsliv, myndigheter och akademin för att lyfta perspektiven i frågan: Hur kan vi gemensamt samverka i ekosystemet för att bidra mot ett hållbart samhälle med en hållbar industri? 

– Vi jobbar för att säkra svensk produktion på olika sätt. Det gäller att jobba med både befintliga strukturer men också att se nya lösningar. Det är jätteviktigt för Sverige framåt. Frågan har blivit ännu mer aktuell och synlig nu under pandemin. Vi ser hur sårbart samhället är ur försörjningsperspektiv. Både var gäller råvaror och komponenter men också för livsmedel och vi har kunnat se hur viktigt det är att säkra alla led av underleverantörer, säger Eva Helén.

FAKTA: Tre höjdpunkter under Science Week 2021

1. Grand Opening med tema ”Säkra svensk produktion”

Företrädare med koppling till svensk industri diskuterar aktuella samhällsfrågor. 

Bland annat medverkar Scanias vd Henrik Henriksson, Anders Hallström, Head of Campus på AstraZeneca i Södertälje, Darja Isaksson generaldirektör på Vinnova,  Irené Svenonius, Finansregionråd i Region Stockholm, Gustav Hemming, Tillväxt, samhällsplanerings- och skärgårdsregionråd i Region Stockholm och Johan Ödmark, vd för SISP, Swedish Science and Incubators. 

Hur säkrar vi framtidens hållbara produktion i Sverige?  

2. Cookalong med framtidens hållbara skolmat

Projekt MatLust inspirerar och lagar varje dag hållbar skolmat tillsammans med skolkockar och barn. Du får en lista på råvaror och recept och kan hänga med hemma i ditt eget kök. 

– Alla föräldrar vill ju att ens barn ska äta hälsosam mat, då gäller det att laga rätter som barnen gillar och som är bra både för planeten och hälsan. Här får du både goda och enkla tips, berättar Eva Helén. 

Följ med i skolköket och inspireras när skolkockar och elever tillagar en hållbar skollunch 

3. Digital workshop om hur konst kan användas i offentlig miljö

Under temat hållbar stadsutveckling får du tillsammans med konstnärer från Grafikens hus vara med och undersöka hur konst kan användas för att skapa samhörighet i offentliga miljöer. 

– Du skapar ett kollektivt konstverk i form av en digital skulptur i 3D som sedan placeras ut som en virtuell offentlig skulptur i Södertälje, tillgänglig via Augmented Reality, berättar Eva Helén.

Vem får forma och leva i staden? Här är Grafikens hus programpunkter på Science Week 

 

 

Mer från Södertälje Science Park

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Södertälje Science Park och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?