1515
Annons
Innehåll från Södertälje Science ParkAnnons

Allt större intresse för hållbar livsmedelsproduktion

Helena Nordlund, projektledare för MatLust.
Helena Nordlund, projektledare för MatLust.

Den inhemska livsmedelsproduktionen måste öka och den behöver bli mer hållbar. Bland dem som driver utvecklingen framåt finns utvecklingsnoden MatLust, som också för upp frågan på agendan under Science Week.

– Livsmedelsindustrin är en framtidssektor med stor utvecklingspotential, konstaterar Helena Nordlund, projektledare för Södertäljebaserade MatLust.

Hur kan kunskap och innovation öka livsmedelsproduktionen? Ta del av samtalet på Science Week. 

Den nationella livsmedelsstrategin från 2017 har hjälpt till att sätta fokus på var, hur och av vad våra livsmedel produceras. Det är till stor hjälp, eftersom utmaningarna också är omfattande, menar Helena Nordlund:

– Andelen ekologiska produkter behöver blir större, vi måste dra ner på transporterna och öka andelen lokala produkter i säsong. Vi konsumenter behöver minska mängden animalier på tallriken. Och slutligen måste vi minska svinnet, i alla led.

Hjälper företag till ökad hållbarhet och tillväxt

Näringslivsprojektet MatLust är ett exempel på hur man handfast kan driva utvecklingen framåt. Den regionala utvecklingsnoden har sprungit ut det livsmedelsarbete som Södertälje kommun drivit under lång tid.

– Redan i början av 2000-talet bestämde sig kommunen för att använda inköpen av mat till offentliga måltider som ett verktyg i miljöarbetet, förklarar Helena Nordlund.

Genom innovationsprogram och utbildningar inom affärsutveckling hjälper MatLust sedan 2015 små och medelstora livsmedelsföretag till ökad hållbarhet och tillväxt. Man arbetar också med en så kallad ”testbädd”:

– Tillsammans med Södertälje kommun hjälper vi företag att utveckla sina produkter så att de passar för storköksmarknaden. Det gör vi genom att testa nya, lämpliga produkter i Södertäljes skolkök.

En del av företagen som MatLust stöttar är sådana som förädlar outnyttjade råvaror.

– Det kan handla om att använda kött från värphöns, göra färs på den så kallade skräpfisken braxen eller sorbet på vassle som är en stor biprodukt vid osttillverkning, förklarar hon.

Ett företag med hållbarhet som ledord och som följt MatLust från projektstarten är Nordisk Råvara.

– Det har varit ett väldigt givande samarbete, där vi både tagit del av program och utvecklingsinsatser och kunnat omsätta idéer och samarbeten i praktik, säger företagets vd Tomas Erlandsson.

Jordhälsan i fokus

Nordisk Råvara startade som ett pilotprojekt för över tio år sedan och Tomas Erlandsson menar att uthållighet är den viktigaste faktorn för att man lyckas växa och utvecklas.

Tomas Erlandsson, vd för Nordisk Råvara.
Tomas Erlandsson, vd för Nordisk Råvara.

Företaget samarbetar med odlare runt om i Sverige som producerar ekologiskt odlade baljväxer. En del är växter som förr tillhörde basfödan, som gråärt och bondböna. Andra, som lupinbönan, har man med framgång lyckats odla även på våra breddgrader.

– Skonsam odling med jordhälsan i fokus är en av de stora vinsterna. De här växterna fixerar kväve och tillför nödvändiga sockerarter till jorden, förklarar han.

Företaget är en pionjär på området – över 90 procent av de baljväxter svenskarna konsumerar är fortfarande importerade.

Under Science Week deltar Nordisk Råvara i ett samtal med representanter från KTH, Näringsdepartementet och Sweden Food Arena kring hur kunskap och innovation kan öka livsmedelproduktionen och göra den mindre sårbar. 

Livsmedelsproduktion är också temat för den prisbelönta författaren och arkitekten och Carolyn Steels föreläsning om hur livsmedel format våra samhällen och städers uppbyggnad, och vilka konsekvenser det fört med sig in i vår samtid.

 

Mer från Södertälje Science Park

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Södertälje Science Park och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?