Innehåll från SmartrAnnons

Smartr skapar AI-lösningar genom spetskompetens, samarbete och kreativitet

Smartr hjälper dig med samspelet mellan människa och maskin.
Smartr hjälper dig med samspelet mellan människa och maskin.

Alla branscher påverkas av digitaliseringen, och enligt specialistbyrån Smartr är  förmågan att kunna skapa konkret värde ur data en avgörande faktor för att lyckas i en allt mer snabbrörlig och uppkopplad värld. 

Fokus framåt kommer att handla mycket om samspelet mellan människa och maskin, där mänskliga förmågor förhöjs genom förädling av data till både insikter och avancerad automation av olika slag.  

I dagens digitaliserade samhälle kan mer och mer avancerade kognitiva uppgifter lämnas över till en robot. Smartr ser artificiell intelligens, AI, som ett samlingsbegrepp för det här skiftet, och menar att det också skapar helt nya möjligheter för mänskligheten att lösa komplexa problem. Byrån erbjuder rådgivning, kompetens och utveckling av AI-lösningar. För att axla framtidens utmaningar väver de samman en unik mix av matematiker, statistiker samt system- och affärsutvecklare.   

– Filosofin från start  har varit  att hitta  smarta och trevliga kollegor  som bidrar med  många perspektiv för att komma fram till lösningar  som både är värde- och nyskapande, säger Susanna  Glenndahl  Thorslund, vd på  Smartr.

AI med ett brett tillämpningsområde   

Bland  Smartrs  uppdragsgivare finns idag  företag inom  bank- och finans, försäkring,  automotive,  life science och streamingtjänster, men de ser även en stor potential i andra branscher. Inte minst inom olika aspekter av industri 4.0  och  inom samhällsbyggnad.  Smartr  arbetar på både strategisk, taktisk och operativ nivå i sina kunduppdrag.    

– Det är otroligt givande att få vara med hela vägen från utforskning av strategiska frågor och beslut, till att jobba ut konkreta lösningar, säger Viktor  Olsbo, datastrateg och medgrundare till  Smartr.   

Tillämpningsområdet när det gäller AI är brett och innefattar många dimensioner av en organisation – från intäktsfokuserade delar som nya affärsmodeller, produkter, tjänster och kundupplevelser, till de mer kostnadsfokuserade,  såsom resursoptimering och riskminimering.    

Akademisk forskning och praktisk erfarenhet 

Susanna menar att framtiden  kommer att  bära med sig nya komplexa problem för företag och samhälle,  vilket kräver nya tankesätt och en bredd av kompetenser.  Där är samarbete en viktig nyckel.  På byrån ryms spetskompetenser inom tillämpad matematik, statistik och maskininlärning men  också perspektiv inom design, kommunikation och hållbarhet.   

Smartr  arbetar nära akademin genom bland annat forskningssamarbeten, undervisning och handledning av doktorander och  exjobbare. Det är en viktig källa till spetskompetens och skapar en intressant dynamik i uppdragen.   

– Vi flätar samman djup akademisk  kunskap  med praktisk erfarenhet  och förståelse  från näringslivet, vilket är avgörande för att skapa användbara lösningar som faktiskt gör den nyttan vi vill, säger hon.  Det gör också att vi hela tiden bygger på vår kunskap och vidgar vyerna inom viktiga fält.   

Ansvarsfulla AI-lösningar   

Hållbarhet är ett hett samtalsämne inom flera segment och samhällsdebatter. För  Smartr  handlar  det  om  medvetna val utifrån ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet tätt kopplat till innovation och kvalitet.  Detta  integreras i företagets kultur, arbetssätt och tankar om framtiden.   

 – Det är viktigt att vara skicklig inom sitt fält men en lika viktig dimension är att hitta nya lösningar i en samhällsutveckling som ställer  höga  krav på långsiktighet. Där vill vi vara en positiv kraft, säger  Viktor. 

Smartr upplever att branschen också bär med sig vissa andra utmaningar.  

– Området är just nu omgärdat av en enorm hype vilket skapar utmaningar kopplat till att hantera förväntansgapet som finns hos många uppdragsgivare, säger Viktor.  I slutändan handlar det om förmågan att ställa rätt frågor för att snabbt förstå kärnan i problemställningen. Sedan gäller det att generera en robust men lättförståelig lösning, som oftast baseras på en mix av matematik och programmering.  Det är mycket mer matematik än magi, vilket är viktigt att komma ihåg.  

Samarbete och kreativitet  

Smartr  ser sig själva mer som en samarbetspartner än som en leverantör. Kundens perspektiv och kunskaper är i fokus för att  kunna  ”kroka arm inför  uppgiften”.   

–  Uppdragen där vi trampar ny mark  tillsammans  kräver trygghet, öppenhet, många perspektiv och ett kreativt klimat.  Då blir det dessutom mycket roligare  att arbeta ihop, säger Susanna.   

Fakta   

Smartr  är en specialistbyrå inom datastrategi,  analytics  och AI. Företaget arbetar nära uppdragsgivarna för att hantera, förädla och använda data på ett värdeskapande och ansvarsfullt sätt. Det kan handla om tillgång, lagring, insiktsarbete, algoritmutveckling, eller andra dimensioner av datadriven affärsutveckling.  Smartr  är en del av V3 Studios  – ett ekosystem inom digital transformation  i Göteborg,  och har även kontor på Epicenter i Stockholm. Dessutom verkar ett  flertal medarbetare utifrån  sina roller  på Handelshögskolan, Chalmers och Göteborgs Universitet.

Läs mer här

Mer från Smartr

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Smartr och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?