Annons
Innehåll från SkistarAnnons

Skidorterna som ställer höga miljömål

På några av Skandinaviens allra mest omtalade skidorter siktar man högt mot framtiden. 

I bland annat Åre, Sälen och Vemdalen satsas nu stort på att ta skidåkningen in i en hållbar framtid med hjälp av både förnyelsebart bränsle och smarta snökanoner.

Mer om SkiStars hållbarhetsarbete 

Att ta ansvar för miljön och minska sin klimatpåverkan både i dag och för framtiden är numera en självklarhet för vilket modernt företag som helst. Och det är något som i allra högsta grad också präglar turistnäringen. 

SkiStar är störst i Skandinavien inom alpin fjällturism. Sedan 2015 arbetar företaget aktivt med att minska koldioxidutsläppen på sina svenska skiddestinationer: Åre, Sälen och Vemdalen.

– Lika viktigt för oss som att skapa minnesvärda fjällupplevelser är det att gästen ska uppleva SkiStar som det hållbart korrekta valet, säger SkiStars vd Stefan Sjöstrand.

Klimatsmarta snökanoner

Förutom minskade koldioxidutsläpp prioriteras även en minskad vattenförbrukning. För att kunna driva en modern, högteknologisk skidanläggning krävs inte bara tumme med Kung Bore och vädergudarna, utan också kunskapen om hur man bäst omvandlar vatten till snö med hjälp av vinteranläggningarnas snökanoner. 

Ytvattnet hämtas så lokalt som möjligt om höstarna och samlas därefter upp i dammar inför vintern. När sedan våren kommer rinner vattnet tillbaka – som i ett kretslopp. Genom nya investeringar och med smarta metoder har SkiStar lyckats sänka energiförbrukningen från 7 kWh till dagens 1 kWh (för att tillverka 1 kubikmeter konstgjord snö). 

Drivmedel är en annan kraftfull motor i SkiStars medvetna miljöarbete. Sedan 2016 drivs pistmaskinerna på de svenska skidorterna med hjälp av det fossilfria HVO 100, helt tillverkat på förnybara produkter som matrester och matoljor. Samma drivmedel används för övrigt till att köra skidbussarna. 

Miljösmart teknik

Pistmaskinerna på SkiStars samtliga destinationer har också försetts med intelligent GPS-teknik som hela tiden mäter exakt snödjup, vilket gör att man vet var snön ska tillverkas. På så vis krävs mindre resurser och mer effektiva körningar med pistmaskinen. Målet är att så precist som möjligt producera rätt mängd snö, på rätt plats och på så kort tid som möjligt. 

Niclas Sjögren Berg är operationell direktör på SkiStar. Han berättar att tvärtom vad många kanske tror är kanonsnö mer slitstark och kompakt än natursnö. En decimeter snö från en snökanon motsvarar 60 cm av natursnö. 

– Hela vår verksamhet kräver energi; antingen vi kör liftar och pistmaskiner eller producerar snö. Vårt mål är alltid att göra så lite miljöpåverkan som möjligt. För oss är det viktigt att följa med i teknikens förändringar – och att vi värnar om vår miljö och jobbar mer hållbart för framtiden, säger Niclas Sjögren Berg. 

SkiStars hållbarhetsarbete på youtube  

Kanonsnö – så funkar det:

Vatten pumpas från en vattenkälla med ett tryck på cirka 20 bar och uppåt. Luft tillsätts med ett tryck på cirka 8 bar. Luft och vatten blandas i ett munstycke som sedan skickar ut vattendropparna i luften och snökristaller bildas. Ju högre över marken en snökanon är placerad, desto bättre avkylning och spridning av vattendropparna/snökristallerna.

Detta är SkiStar: 

SkiStar äger och driver Skandinaviens fem största alpina skidanläggningar: Sälen, Åre och Vemdalen i Sverige, Hemsedal och Trysil i Norge samt St Johann in Tirol i Österrike och Hammarbybacken i Stockholm. SkiStars vision är att skapa minnesvärda fjällupplevelser som den ledande operatören av europeiska alpindestinationer.

Mer från Skistar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Skistar och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?