Läs mer om hur du väljer förnybart till din verksamhet
Om vi ska kunna ställa om vårt samhälle till ett 100 procent förnybart energisystem kräver det innovativa lösningar på många olika områden. Bland annat för hur vi värmer upp våra fastigheter. Med tanke på att byggnader i dag står för cirka 40 procent av den totala globala energiförbrukningen, och en ungefär lika stor del av utsläppen av växthusgaser, finns här stora vinster att göra.
Det har man tagit fasta på i Skellefteås nya 20 våningar höga kulturhus som invigdes i september i år. Huset är utrustat med ett unikt energisystem som har utvecklats av Skellefteå Kraft och som gör byggnaden till en föregångare när det gäller användningen av förnybar energi.
– Med hjälp av artificiell intelligens lär sig energisystemet hur byggnaden används och håller koll på byggnadens energiflöden. Systemet anpassar sig till husets besökare och lär sig när det behövs mycket el eller värme. Och när det behövs mindre, berättar Patrik Grantås, affärsområdeschef Marknad på Skellefteå Kraft.

Fastigheten är utrustad med solpaneler, batterier och värmepump som arbetar med elnät, vatten och fjärrvärmenät.
– Till och med sprinklern, som alltid annars brukar drivas av diesel, drivs med förnybar kraft.
Ingen energi går till spillo
Huset kommunicerar också med närliggande byggnader, och för den delen, hela energisystemet i Skellefteå.
– Energiöverskottet i fastigheten skickas vidare, till andra delar i staden eller sparas i batterier. Och kyla från omgivande byggnader kan förvandlas till värme och varmvatten i Kulturhuset. Med ett förnybart energisystem blir det ingen spill-over-effekt, säger Patrik Grantås.
– Dessutom lär sig och analyserar AI-systemet successivt hur en byggnad fungerar och vilka externa faktorer som påverkar den. Det identifierar potentiella förbättringsmöjligheter och optimerar fastighetens system.

Mall för framtidens städer
Energisystemet är med andra ord en viktig pusselbit i den hållbara staden och om Sverige ska nå målet med ett 100 procent förnybart energisystem till år 2040
– Det är så här framtidens städer bör byggas om vi vill vara klimatsmarta och undvika att energi går till spillo; med rätt material och innovativ teknik i samverkan med artificiell intelligens, säger Patrik Grantås.
– Med Sara kulturhus visar vi att det är möjligt att ställa om till förnybara och mer hållbara energilösningar och att det kan göras i kombination med affärsnytta.
Så får du 100 procent förnybar el