Hoppa till innehållet

Annons
Innehåll från Skellefteå KraftAnnons

Unikt energisystem optimerar användningen i Nordens högsta trähus

Foto:Illustration: White Arkitekter

Skellefteås nya kulturhus är inte bara en av världens högsta träbyggnader och en plats där stadens kultur möts. Husets 100 procent förnybara energisystem är också en viktig pusselbit i den hållbara staden.

Läs mer om hur du väljer förnybart till din verksamhet 

Om vi ska kunna ställa om vårt samhälle till ett 100 procent förnybart energisystem kräver det innovativa lösningar på många olika områden. Bland annat för hur vi värmer upp våra fastigheter. Med tanke på att byggnader i dag står för cirka 40 procent av den totala globala energiförbrukningen, och en ungefär lika stor del av utsläppen av växthusgaser, finns här stora vinster att göra.

Det har man tagit fasta på i Skellefteås nya 20 våningar höga kulturhus som invigdes i september i år. Huset är utrustat med ett unikt energisystem som har utvecklats av Skellefteå Kraft och som gör byggnaden till en föregångare när det gäller användningen av förnybar energi.  

– Med hjälp av artificiell intelligens lär sig energisystemet hur byggnaden används och håller koll på byggnadens energiflöden. Systemet anpassar sig till husets besökare och lär sig när det behövs mycket el eller värme. Och när det behövs mindre, berättar Patrik Grantås, affärsområdeschef Marknad på Skellefteå Kraft.

Patrik Grantås är affärsområdeschef Marknad på Skellefteå Kraft, som utvecklat det unika energisystemet i Skellefteås nya kulturhus.
Patrik Grantås är affärsområdeschef Marknad på Skellefteå Kraft, som utvecklat det unika energisystemet i Skellefteås nya kulturhus.Foto:Paulina Holmgren & Evalena Karlsson.

Fastigheten är utrustad med solpaneler, batterier och värmepump som arbetar med elnät, vatten och fjärrvärmenät.

– Till och med sprinklern, som alltid annars brukar drivas av diesel, drivs med förnybar kraft.

Ingen energi går till spillo

Huset kommunicerar också med närliggande byggnader, och för den delen, hela energisystemet i Skellefteå.

– Energiöverskottet i fastigheten skickas vidare, till andra delar i staden eller sparas i batterier. Och kyla från omgivande byggnader kan förvandlas till värme och varmvatten i Kulturhuset. Med ett förnybart energisystem blir det ingen spill-over-effekt, säger Patrik Grantås.

– Dessutom lär sig och analyserar AI-systemet successivt hur en byggnad fungerar och vilka externa faktorer som påverkar den. Det identifierar potentiella förbättringsmöjligheter och optimerar fastighetens system.

Foto:Illustration: White Arkitekter

Mall för framtidens städer

Energisystemet är med andra ord en viktig pusselbit i den hållbara staden och om Sverige ska nå målet med ett 100 procent förnybart energisystem till år 2040

– Det är så här framtidens städer bör byggas om vi vill vara klimatsmarta och undvika att energi går till spillo; med rätt material och innovativ teknik i samverkan med artificiell intelligens, säger Patrik Grantås.

– Med Sara kulturhus visar vi att det är möjligt att ställa om till förnybara och mer hållbara energilösningar och att det kan göras i kombination med affärsnytta.  

Så får du 100 procent förnybar el 

 

Mer från Skellefteå Kraft

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Skellefteå Kraft och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera