1515
Annons
Innehåll från Skellefteå KraftAnnons

Knepet för att ställa rätt krav på ditt elhandelsbolag

Carolina Brännström är Key Account Manager på Skellefteå Kraft.
Carolina Brännström är Key Account Manager på Skellefteå Kraft.

Vad krävs av ett företag för att bidra till en framtid med förnybar energi? Faktum är att du inte behöver kunskap om Sveriges energipolitiska mål. Däremot är det bra att veta att målet handlar om förnybar el – och inte fossilfri. Om du vet det blir det lättare att ställa krav på elhandelsbolagen.

Läs mer om hur du väljer förnybart till din verksamhet 

I dag förväntar sig konsumenterna att företag bedriver ett aktivt hållbarhetsarbete som en del av kärnaffären, inte som ett sidoprojekt. Det visar undersökningen ”Sveriges grönaste varumärke” från Differs. 

Rapporten visar att frågan om effektiv energianvändning är en av de som konsumenterna prioriterar allra högst. Det är en av flera aspekter som företag nu behöver anpassa sig till. En annan är att Sverige har ett energipolitiskt mål om ett 100 procent förnybart elsystem till 2040.

Förnybart tar inte slut

Men är det målet verkligen så viktigt att känna till? 

– För att nå målet behöver vi alla hjälpas åt, såväl privatpersoner som företag. Däremot är det inte nödvändigt att ha kunskap om själva målet – du kan bidra ändå, säger Carolina Brännström, Key Account Manager på Skellefteå Kraft.

– En bra start är att se över ditt elavtal och din elleverantör. När du gör det är det bra att känna till skillnaden mellan förnybar och fossilfri energi. Många är nämligen osäkra på den, och det är inte så konstigt.  

Enkelt förklarat är förnybar energi den som kommer från källor som ingår i ett naturligt kretslopp och aldrig tar slut, som sol, vind och vatten. Fossilfri energi, till exempel kärnkraft, innebär att elen inte produceras direkt från fossila bränslen som olja, kol eller gas. 

– Förnybar energi är alltså även fossilfri, men fossilfri energi är inte nödvändigtvis förnybar. 

Ställ krav på ditt elhandelsbolag

Att som kund ha kunskap om var elen kommer från gör det också möjligt att ställa krav på elhandelsbolagen. På så vis blir det dessutom lättare att skapa bättre förutsättningar för de förnybara energikällorna. 

– Genom att välja ett elavtal med 100 procent förnybar el visar du dina kunder och kollegor att målet om ett helt förnybart energisystem är viktigt för dig. Det tjänar både ditt företag, samhället och miljön på. Ett företag som drivs av 100 procent förnybar el är ett företag som håller för framtiden, säger Carolina Brännström.  

Och att se över företagets elavtal och elleverantör behöver inte alls vara svårt eller tidskrävande, menar hon. 

– Tvärtom ser vi till att det är riktigt enkelt. Vi har kunniga rådgivare både när det kommer till energieffektivisering och att stärka miljöprofilen och i våra elavtal ingår alltid 100 procent förnybar el. Energieffektivisering handlar om att göra din energianvändning så ekonomiskt effektiv som möjligt för både ditt företag och för att bidra till ett hållbart samhälle. 

Så får du 100 procent förnybar el 

 

Mer från Skellefteå Kraft

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Skellefteå Kraft och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?