1515
Annons
Innehåll från Skellefteå KraftAnnons

Elräserbilen som skyndar på omställningen av våra transporter

Utveckling och innovation banar väg mot ett 100 procent förnybart samhälle – inte minst inom transportsektorn. 

– Vårt mål är en helt elektrifierad bilflotta och en del i det arbetet är en blixtsnabb elbil för racing, säger Patrik Grantås, affärsområdeschef Marknad på Skellefteå Kraft.

Läs mer om hur du väljer förnybart till din verksamhet

Transportsektorn har en avgörande betydelse i omställningen till ett 100 procent förnybart energisystem. Här har Skellefteå Kraft, tillsammans med OKQ8, tagit en aktiv roll genom att storsatsa på publik snabbladdning av personbilar. 

Men det är inte allt som Skellefteå Kraft har på gång inom transportsektorn. Tillsammans med PWR Racing har de också utvecklat en elbil för racing. 

– Antalet elbilar ökar i snabb takt och den utvecklingen vill vi bidra till. Inte bara genom smarta tekniklösningar som underlättar användandet av elektrifierade fordon – utan också genom projekt som det här, säger Patrik Grantås. 

Patrik Grantås, affärsområdeschef Marknad på Skellefteå Kraft.
Patrik Grantås, affärsområdeschef Marknad på Skellefteå Kraft.

Extremt snabb  

Bygget av elräserbilen startade 2018, när fossila bränslen fortfarande helt dominerade transportsektorn. 

– Skellefteå Kraft har en lång historia av att våga stötta innovativa satsningar och det här är ett exempel. Vi ville sticka ut hakan och visa att även ett så fossilt område som motorsport går att elektrifiera, säger Patrik Grantås.  

Och visst lyckades de. Elräserbilen PWR001 är supersnabb. Den går från 0–100 km/h på 2,9 sekunder och maxfarten är strax under 300 kilometer i timmen. Den är alltså betydligt mer potent än fossildrivna racerbilar. Den kan därför inte delta i tävlingar mot racerbilar som drivs med fossila bränslen. Inte än. 

– Att ställa om till 100 procent förnybart tar tid, men vi är på god väg. Inom några år tror jag att vi kommer att få se helt fossifri racing. 

Förändrar attityder 

Skellefteå Krafts arbete med att ta fram en elbil för racing handlar nämligen inte enbart om utvecklingen av eldrivna fordon. 

– Man kan kanske tro att vi gör det för att det är en kul grej. Men projektet med elräserbilen handlar minst lika mycket om att förändra attityder hos såväl privatpersoner som beslutsfattare, säger Patrik Grantås.  

– Elräserbilen har gett oss massor av kunskap om vad omställningen av transportsektorn behöver för att lyckas. Genom att kontinuerligt testa och utvärdera lär vi oss mer och mer om utvecklingen av en elektrifierad transportsektor. 

Så får du 100 procent förnybar el 

 

Mer från Skellefteå Kraft

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Skellefteå Kraft och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?