1515
Innehåll från Skellefteå KraftAnnons

Därför bör du välja förnybart

Christoffer Jonsson, Key Account Manager Företagsmarknad på Skellefteå Kraft.
Christoffer Jonsson, Key Account Manager Företagsmarknad på Skellefteå Kraft.Foto:Skellefteå Kraft & Patrick Degerman.

Nästan all el i Sverige i dag är fossilfri. Hela 62 procent kommer dessutom från förnybara energikällor. Men vad är egentligen skillnaden mellan fossilfritt och förnybart – och spelar den någon roll?

Läs mer om hur du väljer förnybart till din verksamhet 

Enkelt förklarat kommer den förnybara energin från energikällor som hela tiden förnyas på ett naturligt sätt, till exempel sol-, vind- och vattenkraft. Fossilfri energi, till exempel kärnkraft, innebär att elen inte produceras direkt från fossila bränslen som olja, kol eller gas. 

Förnybar energi är alltså även fossilfri. Men fossilfri energi är inte nödvändigtvis förnybar. 

– Fossilfria alternativ är inte dåliga, men det är de förnybara energikällorna vi vill fokusera på. Sol, vind och vatten ingår i ett naturligt kretslopp och tar aldrig slut. Det är det fina med dem, säger Christoffer Jonsson, Key Account Manager Företagsmarknad på Skellefteå Kraft.

– Och om Sverige ska nå målet med ett 100 procent förnybart energisystem till år 2040 är det den sortens energiproduktion och innovationer vi måste satsa på. 

Storforsen.
Storforsen.Foto:Patrick Degerman.

Lättare att ta beslut

Genom att känna till skillnaden mellan förnybart och fossilfritt blir det lättare för konsumenter och företag att ta mer informerade beslut. 

– Målet är ett samhälle som drivs av 100 procent förnybar energi och ju fler som är med på den resan och vill bidra, desto snabbare sker omställningen. Vi får en god spiral av satsningar och investeringar som ytterligare utvecklar den förnybara energiproduktionen, säger Christoffer Jonsson. 

Liten insats, stor effekt 

I dag ökar den förnybara elproduktionen i Sverige. 2020 stod vind och vatten tillsammans för 62 procent av den totala elproduktionen och enbart vindkraften ökade med hela fem procentenheter jämfört med tidigare år. Solenergin står än så länge för en relativt liten andel, men potentialen är stor och satsningarna på solkraft är därför många. 

Det är en positiv utveckling som måste fortsätta, menar Christoffer Jonsson. Därför har Skellefteå Kraft valt att ha en drivande roll i omställningen till ett förnybart energisystem. Hos Skellefteå Kraft får konsumenterna alltid 100 procent förnybar el. De behöver aldrig fundera, utan vet vad de får. 

– Att som kund välja ett avtal med el från förnybara energikällor är en liten insats som gör väldigt stor skillnad. Det sänder en signal till leverantörerna och producenterna att det spelar roll var elen kommer från och hur den produceras, säger Christoffer Jonsson.

Så får du 100 procent förnybar el 

 

 

Mer från Skellefteå Kraft

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Skellefteå Kraft och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?