1515
Annons
Innehåll från Skellefteå KommunAnnons

Tjänsteboom när Skellefteå växer i turbofart

Flygbild över Skellefteå i skymning. Foto: Jonas Westling
Flygbild över Skellefteå i skymning. Foto: Jonas Westling

Skellefteå växer i rekordfart. Vid sidan av de tunga investeringarna bubblar det inom tjänstesektorn, som väntas expandera kraftigt den närmsta tiden.

– Jag brukar beskriva det som en sockerbitseffekt, och sockerbiten är i det här fallet Northvolt, säger Peter Larsson, regeringens samordnare för samhällsomvandlingen i norra Sverige.

Att Skellefteå befinner sig mitt i landets mest expansiva och blomstrande region är knappast en nyhet för någon. Batterifabriken Northvolts etablering som väntas skapa 10 000 nya jobb, infrastruktursatsningen på Norrbotniabanan – den största i norra Sverige på över 100 år, bygget av det 20 våningar höga Sara kulturhus, samt Bolidens omvandling och satsning på återvinning av metaller är några uppenbara exempel. 

I takt med att de stora etableringarna växer fram ökar efterfrågan på tjänster. Det handlar om allt från rekryteringstjänster till städ och tvätt, transporter, restauranger och mycket annat. 

– Vi ser att det har börjat komma nya typer av tjänster som vi inte har haft innan, till exempel relocationtjänster och uthyrning av tillfälliga bostäder. Den stora ökningen kommer att komma under de närmsta åren när de nya, större aktörerna går i drift, säger Anja Palm, näringslivschef i Skellefteå kommun.

Investerar för framtiden

Hon märker av en stor framtidstro bland företagen. 

– Det vi ser är att det inte bara är de stora investeringarna från företag utifrån som kommer. Även befintliga, lokala företag tror på Skellefteås utveckling och vill investera för framtiden. 

Dynamisk situation

Peter Larsson är regeringens samordnare för samhällsomvandlingen i norra Sverige. Han ser mycket ljust på framtiden och vill gärna lyfta det större perspektivet. 

– Vi har en dynamisk situation i Skellefteå och i hela norra Sverige, där olika saker stödjer varandra. Den tunga och volymmässigt stora investeringen kommer att understödjas av andra saker. Det är ett växelspel. Det gynnar inte bara tjänstesektorn som levererar direkt till företagen, utan också närliggande verksamheter. 

Flyttströmmar på turbodrift

För Anja Palm på näringslivskontoret i Skellefteå är det en spännande, om än hektisk tid. Målet är 90 000 invånare till år 2030 – det innebär flyttströmmar på turbodrift och de kommande åren väntas 1 000 bostäder bli klara varje år. Runt om i kommunen kommer då 50 000 människor att arbeta om tio år. Det är 14 000 fler än i dag – en ökning på nästan 40 procent.

– Det finns en viss oro på kort sikt kring kompetensförsörjningen. Men det görs stora insatser, exempelvis i form av bostadsbyggande och utbildningssatsningar. Jag tror mycket på möjligheten att öka andelen företagstjänster i Skellefteå de kommande åren, säger hon. 

FAKTA: Här växer tjänstesektorn i Skellefteå just nu

Teknikbolaget ABB storsatsar i Skellefteå för att kunna betjäna nya och befintliga kunder i regionen. Tyréns, ett av Sveriges ledande företag inom samhällsbyggnad, har köpt bolaget TK Botnia för att stärka sitt erbjudande inom träbyggnad. Finska elinstallationsföretaget Nordic Electro Power etablerar sig. Pacson, som tillhandahåller engångsartiklar och kaffe, bygger större lokaler. Ett exempel på en ny restaurang som nyligen öppnat är asiatiska snabbmålskonceptet Sen Street Kitchen och i samband med öppningen av Sara kulturhus och The Wood Hotel öppnar ytterligare tre restauranger.

Läs mer om Skellefteå här. 

Mer från Skellefteå Kommun

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Skellefteå Kommun och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera