ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Innehåll från Skandia

Viktigaste förmånen – som många glömmer att prata om

  • Många glömmer att ta upp tjänstepensionen vid anställningsintervjun, menar Skandias pensionsekonom Mattias Munter.

Det är den viktigaste löneförmånen, men bara en av tio pratar om tjänstepensionen vid anställningsintervjun.

– Du kan påverka din framtida pension redan idag, säger Skandias pensionsekonom Mattias Munter.

Testa vilken tjänstepension som passar ditt företag

Tjänstepensionen blir allt mer betydelsefull för den totala pensionen, och är den viktigaste anställningsförmånen på de flesta arbetsplatser.

Trots det är det långt ifrån något givet diskussionsämne vid anställningsintervjuer.

Blott tolv procent av alla svenskar i arbetsför ålder uppger att den de pratade med vid senaste anställningsintervjun tog upp frågan om tjänstepension. Det visar en ny Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av aktörerna bakom Tjänstepensionens dag.

– Eftersom tjänstepensionen för många utgör cirka 25-50 procent av den totala pensionen kan dina val och placeringar göra stor skillnad på sikt. Men det är inte alla som har en totalbild över hela sin pension, säger Skandias pensionsekonom Mattias Munter.

Fler och kortare anställningar
En orsak är ett arbetsliv under förändring. Generellt har vi fler och kortare anställningar och olika arbetsgivare kan ha olika lösningar.

– För att underlätta överblicken kan du samla ditt tjänstepensionssparande till färre ställen och införandet av flytträtt har gjort det enklare att samla ihop sitt pensionskapital. Du har stor möjlighet att påverka din tjänstepension genom att välja pensionsbolag och förvaltningsform, säger Mattias Munter.

Han konstaterar att det faktum att tjänstepensionen ökar i betydelse är en tydlig trend i samhället idag.

– Förr behövde du knappt göra några egna val, den allmänna pensionen var högre och storleken på din tjänstepension var nästan helt förutbestämd i förhållande till din lön och antal arbetade år. Men idag kommer många bara få halva slutlönen i pension från staten.

Guldkant på tillvaron
Det som sätter guldkant på tillvaron i framtiden, menar Mattias Munter, är tjänstepension och privat pensionssparande.

– Att medvetenheten om detta ökar är positivt, för det innebär att allt fler hinner agera i tid. Tjänstepension ger dina pengar möjlighet att växa år efter år, och det är aldrig för sent att ta tag i sin tjänstepension. 

Har du ett företag som växer? Välj rätt tjänstepension

Fakta/Sifo-undersökningen
Totalt genomfördes 1 000 intervjuer i åldersgrupp 20+ och som inte är pensionärer. Följande fråga ställdes: Vid din senaste anställningsintervju, tog den du talade med upp tjänstepension? 12 procent svarade ”ja”, 68 procent svarade ”nej”, 15 procent svarade ”jag har inte varit på anställningsintervju” och 5 procent svarade ”tveksam, vet ej”. Det är vanligare bland män (15 procent) än kvinnor (9 procent) och något vanligare i åldersgruppen 30-49 år.

-------------------------------------------------------------------------

Tänk på att en investering i finansiella instrument alltid är förknippad med en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Vid produkter med garanti kan du dock aldrig få lägre än det garanterade beloppet. Informationen i denna artikel ska inte i något avseende betraktas som ett råd inför tilltänkta investeringar eller andra transaktioner. Du ansvarar själv fullt ut för dina investeringsbeslut och du bör därför alltid ta del av detaljerad information innan du fattar ditt beslut om en investering. Du kan alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Skandia och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer