ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Innehåll från Skandia

Ta hjälp av dina föräldrar – och få dessutom bättre boränta

För många unga är det idag svårt att få bolån för att köpa sin första lägenhet. Men det finns lösningar på problemet. Ett sätt är att involvera sina föräldrar som medlåntagare.
– Har man möjlighet att stötta sitt barn på detta sätt så underlättar det möjligheten att kunna låna till bostaden, säger Skandias bolåneexpert Ulf Wikland.

Så kan du låna ihop med en förälder

 De flesta unga vuxna delar en gemensam dröm – att ha råd att köpa sin allra första lägenhet. Men vägen från vision till verklighet grusas inte sällan av snabba budgivningsrallyn efter intensiva visningshelger.

En färsk rapport, som tagits fram av Skandia, talar samma språk. Rapporten visar att en ung vuxen inte beviljas bolån för en normalstor etta i 13 av 25 av Sveriges större städer. Exempelvis kan en ung med ett fast jobb inte köpa en normalstor etta i tillväxtområden som Uppsala, Halmstad och Linköping.

Ett bostadslån är i många fall en förutsättning för att komma in på bostadsmarknaden då bostadsköerna för en hyresrätt är långa.

Så hjälper du ditt barn
Ett sätt att hjälpa barnen med det första boendet är att gå in som medlåntagare. 

– Att gå in som medlåntagare på sitt barns lån innebär att man är låntagare på samma villkor som den som bor i bostaden. Har man möjlighet att stötta sitt barn på detta sätt så underlättar det möjligheten att kunna låna till en  bostad. Rabatten på lånet sätts utifrån det totala engagemanget på låntagaren vilket innebär att om en förälder har tjänstepension i Skandia så får man rabatt för det engagemanget, säger Ulf Wikland.

Med maximal rabatt blir bolåneräntan 1,09 % (effektiv ränta 1,10 %*) på tre månaders bindningstid hos Skandia.

Ulf Wikland  poängterar att beslutet man tar bör vara genomtänkt eftersom man har samma skyldigheter på lånet som vilken annan låntagare som helst.

– Det begränsar möjligheten att exempelvis utöka lånet på sitt eget boende om det skulle behövas i framtiden. Har man flera barn och vill hjälpa alla på samma sätt så krävs det att ekonomin klarar det.

Så kan du låna ihop med en förälder

Kan äga lägenheten tillsammans
Som förälder kan man även gå in och äga lägenheten tillsammans med sitt barn. Att äga en del av lägenheten ger dig som förälder en viss kontroll och inflytande över hur bostaden används, berättar Linda Ljunggren, jurist på Sveriges största humanjuridiska byrå Familjens Jurist som Skandia har ett samarbete med.

– Om ägandet är delat bör man dock redan innan komma överens om hur de löpande kostnaderna ska fördelas och vad som gäller vid en eventuell försäljning. Om försäljningen genererar en vinst bör man också komma överens om hur den ska fördelas. Vissa bostadsrättsföreningar kräver också att någon med större inkomster kan stå med som ägare för att bevilja medlemskap åt någon med lägre inkomster.

Viktigt att ha avtal vid samboskap
Om barnet i samband med bostadsköpet blir sambo är det extra viktigt att i juridiska avtal reglera vad man vill ska hända med bostaden om samboförhållandet upphör.

– Som huvudregel ska sambor i bodelning dela på hälften av nettovärdet av bostaden om den köpts för att de ska bo i den tillsammans. Det spelar då ingen roll vem som betalt kontantinsatsen eller vem som äger mest av den, säger Linda Ljunggren.

Linda Ljunggren påpekar att ett bostadsköp oftast är den största affären man gör i sitt liv, och att det därför är viktigt att i juridiska avtal reglera hur man vill att det ska fungera.

– Jag råder alla att prata med en jurist för att få hjälp att skydda sin ekonomi och sina värdefulla familjerelationer. Jag ser allt för ofta exempel på att man inom familjer blir osams när man inte diskuterat igenom på vilka villkor föräldrar ekonomiskt ska hjälpa till i en bostadsaffär.

Räkna ut din ränta

* Effektiv ränta 1,10 %

Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inkl. avgifter. Hos oss betalar du ingen uppläggningsavgift för bostadslån och betalar du med autogiro tillkommer inte heller några andra extra kostnader. Vår bästa ränta 1,09 % motsvarar en effektiv ränta på 1,10 %. 

Den effektiva räntan är lånets totala kostnad uttryckt som en årsränta, alltså vad det kostar om man slår ut räntan över året, inklusive avgifter. Exemplet är baserat på Skandias lägsta ränta med en bindningstid på 3 mån, ett bostadspris på 4 000 000 kr och en kontantinsats på 50 %, ett lånebelopp 2 000 000 kr, månadsvis betalning via autogiro (totalt 600 avbetalningar) och återbetalningstid 50 år. Totalt ger detta en månadskostnad om 5 151 kr (inkl. amortering om 3 334) och en total kreditkostnad om 2 545 963 kr utan hänsyn till ev. skatteavdrag.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Skandia och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer