ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Innehåll från Skandia

Spara till barnens lägenhet – så kommer du igång

  • En kapitalförsäkringsfond är en bra sparform för barn eftersom föräldrarna kan teckna produkten och sätta barnet som förmånstagare.

Ung, vuxen och med stabil jobbinkomst? Ändå är det inte helt självklart att ditt barn har råd att köpa sin första lägenhet. Men det finns hjälp att få – av dig som förälder.
Genom långsiktigt sparande kan du ge barnen en bra start på vuxenlivet och en grundplåt till lägenheten. Så här ska du tänka.

Så sparar du till dina barns första bostad

I Skandias nya rapport ”Lön utan lägenhet” framgår det att en ung vuxen med fast jobb inte har möjlighet att köpa sin första lägenhet i 13 av 25 av Sveriges större städer.

Att spara till barnens första bostad är ett sätt som förälder att skapa bättre förutsättningar åt sina barn att flytta hemifrån.

– Det viktigaste sparandet är det som blir av. Beloppet du sparar påverkar i stor grad utfallet på utbetalningsdagen. Även tiden är en viktig parameter eftersom utdelningar återinvesteras och du på så sätt får ränta-på-ränta, säger Alexander Tiainen, Produktansvarig på Skandia.

Hans tips är att man inte bör vänta för länge innan man drar igång med sparandet.

– Det månatliga sparbeloppet kan alltid justeras beroende på din ekonomiska situation från tid till annan. En annan fördel med att spara över tid är att du köper både i uppgång och nedgång om du sparar i exempelvis fonder.

När man sparar till barn kan en del av eller hela barnbidraget vara ett bra riktmärke. Oavsett sparmål ska man, enligt Alexander Tiainen, se till placeringshorisont och riskvilja.

– Tar man större risk kommer det med största sannolikhet svänga mer på värdet i portföljen, men samtidigt får man större chans till högre avkastning.

Bör man generellt sett spara till barn i eget namn eller i barnets namn?

– En kapitalförsäkringsfond är en bra sparform för barn eftersom föräldrarna kan teckna produkten och sätta barnet som förmånstagare. På så sätt kan föräldrarna välja när barnet ska få pengarna. Om man annars öppnar en ISK-depå (investeringssparkonto) eller VP-depå (värdepapperskonto) i barnets namn får de automatiskt självbestämmande vid 18 års ålder. Ett alternativ är att öppna depån i sitt eget namn.

Linda Ljunggren, jurist på Sveriges största humanjuridiska byrå Familjens Jurist, instämmer.

– Många gånger får jag frågor från föräldrar som sparat åt barnens kontantinsats men där barnet, så snart det fyllt 18 år, istället valt att använda pengarna till annat – exempelvis körkort och bil. Om sparkontot öppnats i barnets eget namn får barnet bestämmanderätt över pengarna när det fyller 18 år. Försök undvik detta om du har ett särskilt mål med sparandet till barnen.

Så sparar du till ditt barns första bostad

 Tänk på:
En placering i fonder är förenad med risk. Fondens historiska avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Dina pengar kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det placerade kapitalet.

Du ansvarar själv fullt ut för dina investeringsbeslut och bör alltid ta del av detaljerad information innan du fattar ett beslut. Fullständig information om fonderna och riskerna finns i respektive fonds faktablad och informationsbroschyr. De kan även beställas kostnadsfritt från Skandia Fonder, telefon 0771-55 55 00.

Informationen är endast avsedd som allmän produktinformation. Den ska inte ses som placeringsråd eller placerings­rekommendationer.

Om du vill ha en personlig rådgivning utifrån dina individuella förutsättningar rekommenderar vi att du kontaktar en rådgivare.

 * Effektiv ränta 1,10 %
Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inkl. avgifter. Hos oss betalar du ingen uppläggningsavgift för bostadslån och betalar du med autogiro tillkommer inte heller några andra extra kostnader. Vår bästa ränta 1,09 % motsvarar en effektiv ränta på 1,10 %. 

Den effektiva räntan är lånets totala kostnad uttryckt som en årsränta, alltså vad det kostar om man slår ut räntan över året, inklusive avgifter. Exemplet är baserat på Skandias lägsta ränta med en bindningstid på 3 mån, ett bostadspris på 4 000 000 kr och en kontantinsats på 50 %, ett lånebelopp 2 000 000 kr, månadsvis betalning via autogiro (totalt 600 avbetalningar) och återbetalningstid 50 år. Totalt ger detta en månadskostnad om 5 151 kr (inkl. amortering om 3 334) och en total kreditkostnad om 2 545 963 kr utan hänsyn till ev. skatteavdrag.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Skandia och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer