ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Innehåll från Skandia

Pensionsspara tidigt – det kan löna sig mer än du tror

Akademiker? Hej – du är i gott sällskap. Sedan år 2000 har antalet högutbildade i Sverige ökat stadigt. Frågan är bara hur mycket tankekraft du ägnat åt framtiden.

– Genom att börja pensionsspara tidigt kan du göra underverk med avkastningen över tid, säger Skandias pensionsekonom Mattias Munter.

Hur mycket vill du själv ge dig i framtida lön? Räkna här

I Sverige tar vi examen sent. Många har studerat klart först vid 28 års ålder och en del är till och med närmre 30. Faktum är att vi är bland de allra senaste i Europa med att plugga klart.

Hur snabbt man tar sin examen och långsiktigt etablerar sig på arbetsmarknaden får betydelse för den framtida pensionen.

Vikten av tjänstepension ökar
I takt med att vi får allt fler nybakade akademiker ökar alltså vikten av tjänstepension i betydelse. Enligt en undersökning som TNS Sifo gjorde i våras är tjänstepension den jobbförmån vi värdesätter högst. Samtidigt vill många ha bättre koll på sin tjänstepension.

– Många kan behöva ett rejält eget sparande för att få ut en bra pension att leva livet med. Tjänstepensionen och eget pensionssparande är tillsammans en stor del av det du ska leva på i framtiden när du slutat jobba, säger Mattias Munter.

Hur mycket du behöver spara styrs av flera faktorer; till exempel hur mycket du tjänar, hur många år du arbetat heltid och vad du har haft för tjänstepension.

– Det är viktigt att börja pensionsspara tidigt, då tiden är spararens bästa vän och ränta-på-ränta-effekten gör underverk med avkastningen över tid. När du tog examen spelar också in, säger Mattias Munter.

”Behöver spara ungefär dubbelt så mycket”
I den aktuella rapporten ”Akademikernotan – sen examen sänker pensionerna” har Skandia undersökt hur de sena examensåldrarna påverkar många svenskars framtida pensioner. Rapporten visar att för den som studerat klart tidigt kan det räcka med att spara hälften så mycket som om man tagit examen vid den typiska examensåldern.

En person med lärarexamen som studerar klart så snabbt det bara går behöver spara 700 kronor i månaden genom hela arbetslivet – för att nå en pension om 80 procent av slutlönen. En lärare som tar sin examen vid en mer typisk examensålder, 28 år, behöver istället spara 1 300 kronor i månaden. Rapporten pekar också på att ett arbete vid sidan av studierna kan mildra effekten.

– Tar man många år på sig att plugga färdigt, som många gör idag, behöver man spara ungefär dubbelt så mycket mer än om man studerat och tagit sin examen direkt efter gymnasiet. Är man akademiker och har börjat jobba sent är mitt råd att se över sin tjänstepension och komma igång med ett eget pensionssparande, fortsätter Mattias Munter.

Mer till pensionen
Tumregeln är att ju tidigare examen tas ut, desto bättre blir individens löneutveckling och desto mer betalas in till pensionen. Sen examen behöver kompenseras med ett högre eget pensionssparande för att individen ska kunna få ut en god pension på ålderns höst.

Hur mycket du behöver spara styrs av flera faktorer; till exempel hur mycket du tjänar, hur många år du arbetat heltid och vad du har haft för tjänstepension. Rapporten visar att behovet av eget sparande är dubbelt så hög för studenter med typisk examensålder jämfört med de studenter som utexamineras tidigare än sina kurskamrater.

– Studenter som kompenserar för sen etablering genom att arbeta innan examen har ett bättre ekonomiskt läge, men även de behöver spara cirka 50 procent mer per månad jämfört med studenter som utexamineras tidigt, avslutar Mattias Munter.

Så kan du påverka din pension


5 heta pensionsspartips

1. Skaffa totalbild över din pension. Skandias rådgivare träffar ofta folk ”i karriären”, som känner sig osäkra på helheten och vill skaffa bättre koll. Det gäller att få överblick över hela pusslet: allmän pension, tjänstepension och privat pensionssparande.

2. Glöm inte tjänstepensionen! Se till att din arbetsgivare erbjuder tjänstepension.

3. Spara regelbundet. Att månadsspara kan vara ett smart sätt att spara långsiktigt,oavsett nivån på ditt sparande. Det finns flera bra alternativ till att spara extra till sin pension. Genom att månadsspara regelbundet över lång tid går det att jämna ut svängningar på börsen. Hur mycket vill du själv ge dig i framtida lön?

4. Se över din riskprofil. Se regelbundet över dina fondval inom premiepensionen och tjänstepensionen. På 30 år kan risknivå få stor betydelse för din slutliga pension. Ju längre ifrån pension, desto högre risk kan du ta.

5. Spara med garanti. Inte intresserad av att regelbundet göra aktiva val för hur pengarna ska fördelas mellan regioner och olika tillgångsslag som aktier och räntor? Traditionell förvaltning innebär att våra kapitalförvaltare sköter förvaltningen åt dig. Vi placerar ditt kapital och tar ansvar för att dina pengar ska växa på bästa sätt. Eftersom man aldrig kan veta vad som händer i framtiden ger sparformen dig även en trygghet i form av en garanti. Du kan aldrig få tillbaka mindre än det garanterade beloppet.

---------------------------------------------------------------------

Tänk på att en investering i finansiella instrument alltid är förknippad med en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Vid produkter med garanti kan du dock aldrig få lägre än det garanterade beloppet. Informationen i denna artikel ska inte i något avseende betraktas som ett råd inför tilltänkta investeringar eller andra transaktioner. Du ansvarar själv fullt ut för dina investeringsbeslut och du bör därför alltid ta del av detaljerad information innan du fattar ditt beslut om en investering. Du kan alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Skandia och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer