ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Innehåll från Skandia

Ny rapport: Tjänstepensionen ökar i betydelse för framtida pensionärer

  • En 90-talist behöver spara betydligt mer än en 60-talist för att få motsvarande pension, visar en ny kartläggning. ”Den allmänna pensionen blir låg och tjänstepensionen ökar därför i betydelse för framtida pensionärer”, säger Mattias Munter, Skandias pensionsekonom.

Två miljoner kronor. Så mycket mer behöver en 25-årig civilingenjör spara i pensionskapital för att komma upp i samma pensionsnivå som 60-talisterna. Det visar en ny rapport från Skandia.
– Ju längre man har kvar till pensionen, desto mer kommer man själv behöva ta ansvar för att se till att man får en bra pension, säger Mattias Munter, pensionsekonom.

 10 tips som kan höja din pension

De yngre generationerna står inför stora utmaningar för att nå en bra pension. Det framgår i Skandias nya rapport ”På väg mot pension”. I rapporten jämförs 60-talister, 70-talister, 80-talister, 90-talister och 00-talister och deras väg mot pensionen.

– Rapporten visar skillnader mellan hur mycket eget ansvar olika generationer behöver ta för sin pension. Till exempel behöver en civilingenjör född på 90-talet spara ihop två miljoner mer i jämförelse med en civilingenjör född på 1960-talet, säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.

 Enligt rapporten har många svenskar höga förhoppningar på pensionen. Drygt fem av tio anser att det är rimligt med 80 procent eller mer av slutlönen i pension. Verkligheten är dock en annan.

– Förutsättningarna för de generationer som går i pension de kommande decennierna kommer att se väldigt olika ut. Från ett positivt utgångsläge för dem som går i pension nu – 50-talisterna – till ett betydligt mer utmanande läge för 80-talisterna och senare generationer, konstaterar Mattias Munter.

 En 60-talist som inte haft tjänstepension behöver spara ihop över fyra miljoner kronor totalt för att nå 80 procent av sin slutlön i pension. En 90-talist behöver spara nära fem miljoner kronor för att få motsvarande pension.

 – Den allmänna pensionen blir låg och tjänstepensionen ökar därför i betydelse för framtida pensionärer. Tjänstepensionen sett över ett helt yrkesliv är värd miljoner även för den med lägre inkomster och att spara motsvarande helt på egen hand är närmast otänkbart, säger Mattias Munter.

 Så här kan du komplettera med ett privat pensionssparande

Huvudskälen till att pensionen faller för stora yrkesgrupper bland de yngre generationerna är en senare etablering på arbetsmarknaden kombinerat med en ökande medellivslängd för yngre generationer jämfört med tidigare.
– Att få motsvarande halva lönen i pension kan förstås innebära att man tvingas till stora förändringar i sitt levnadsätt. Tjänstepension är därför den viktigaste jobbförmånen man kan ha och närmast ett måste eftersom den allmänna pensionsnivån sjunker, säger Mattias Munter.

 Även för den som har tjänstepension blir ett eget pensionssparande allt viktigare, inte minst för de som etablerar sig sent på arbetsmarknaden.

– Pensionen är kanske inte det första man tänker på när man börjar sitt första jobb, men med en lång sparhorisont gör ett eget sparande verkligen skillnad. Det viktigaste är att börja spara – och ju tidigare man gör det, desto större är chansen att pengarna kan växa och sätta guldkant på livet som pensionär, avslutar Mattias Munter.

Testa vilket tjänstepensionspaket som passar dig och ditt företag

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Skandia och ej en artikel av Dagens industri

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies