Mer om Skandias hälsoförsäkring
En studiedagsledig tonåring, en högröstad partner mitt uppe i ett Teams-möte och en monotont skrapande grävskopa utanför fönstret. Det är inte ovanligt att många upplever att de tappar kontrollen över sin egen vardag när hemmajobbandet blivit den nya standarden. – För många innebär hemmajobbandet en stor förändring. Normala rutiner där man lämnat hemmet för att jobba, träffat andra, tagit gemensamma pauser och ätit lunch tillsammans försvinner, och det blir inte en lika tydlig gräns mellan jobb och fritid, säger Aleksandar Djordjevic.
Till Skandias Hälsosluss kan alla som har tjänstepension med hälsoförsäkring i Skandia vända sig. Du får hjälp och stöd tidigt för att undvika ohälsa som riskerar att leda till sjukskrivning. Den som ringer får kontakt med en hälso- och rehabvägledare på Sophiahemmet Rehab Center.
Var tredje orolig för hälsan
På uppdrag av Skandia har Novus i oktober intervjuat 1 016 personer i syfte att undersöka allmänhetens mående just ju. Det visade sig bland annat att en av tre är oroliga för sin hälsa. Aleksandar betonar att det är extra viktigt att boosta de rutiner som håller igång hälsan.
– Alla har vi rutiner som är viktiga för oss på olika sätt, men när vi mår bra tänker vi inte så mycket på dem. Under rådande omständigheter har vi kanske inte kunnat gå till vårt gym eller kunnat umgås med våra vänner som vanligt. Då gäller det att försöka hålla eller skapa nya rutiner för det som får oss att må bra; rutiner för att börja och avsluta arbetsdagen, äta lunch, ta raster, vara utomhus och träffa andra.
Viktigt att få tid till nedvarvning
Att uppleva social gemenskap är viktigt för alla människor, och arbetet är en stor del i mångas liv, påpekar Aleksandar:
– Upplevelse av social gemenskap i arbetet och en känsla av samhörighet, att man jobbar tillsammans mot ett gemensamt mål, är också viktiga faktorer för att förebygga stress i arbetet. Formen för kontakten spelar nog mindre roll, kan man inte träffas fysiskt så är videosamtal ett utmärkt alternativ men även telefon eller chatt är bättre än inget alls.
Att ha jobbet igång ständigt är en vanlig orsak till stress- och utmattningsproblem och sömnproblem.
– Vi kan se att sjukskrivningar på grund av stressrelaterad lättare psykisk ohälsa ökat på senare tid. Vi behöver helt enkelt få tid till nedvarvning och återhämtande aktiviteter, och vi behöver varierande aktiviteter.

Tre tips – så boostar du jobbhälsan
1. Skapa rutiner i hemmajobbandet, ungefär som om du är på en vanlig arbetsplats. Gör det tydligt för dig själv att det är skillnad på arbete och fritid genom att ta en promenad ”hem till och hem från” arbetet, ta pauser på bestämda tider, stäng ned arbetsplatsen tydligt efter arbetets slut – exempelvis genom att plocka undan datorn eller lägga en duk över den.
2. Håll social kontakt med dina arbetskamrater. Boka in gemensamma fikastunder eller luncher med dem. Se till att få tillfälle att få och ge feedback och diskutera arbetsfrågor som ni kanske gör spontant när ni ses fysiskt. Fråga varandra hur ni mår och hur det går att jobba hemifrån.
3. Försök att få till omväxling i arbetet. Det är lätt att allting sker framför skärmen, vilket kan leda till ”skärmtrötthet”. Vad finns det för möjligheter att göra något annorlunda? Kan ni ta ett promenadmöte?
Tips från Aleksandar Djordjevic
Så boostar du jobbhälsan – ta del av mer tips hos Skandia
Hur är läget?... Egentligen.
Till Skandias Hälsosluss kan alla som har tjänstepension med hälsoförsäkring ringa. Du får hjälp och stöd tidigt för att undvika ohälsa som riskerar att leda till sjukskrivning. Den som ringer får kontakt med en hälso- och rehabvägledare på Sophiahemmet Rehab Center.
Du kan få hjälp och råd av bland annat av psykologer, ergonomer, fysioterapeuter om du exempelvis känner dig nedstämd, har värk, är stressad eller på annat sätt är i riskzonen för att bli sjukskriven. Det spelar ingen roll om problemen beror på jobbet eller är privata.