Mer om Skandias hälsoförsäkring
Tar du en kopp te, kryper upp i mysfåtöljen med en god bok och lägger undan skärmarna när klockan börjar närma sig sänggående? Är du noga med nedvarvningsritualer i hopp om att du ska komma ner i varv, somna gott och sedan vakna utvilad åtta timmar senare?
Eller tillhör du skaran som har svårt att slappna av när du väl ligger i sängen om du inte har betat av uppgifterna på din to-do list; uppgifter som tenderar att aldrig ta slut?
– Ibland kan det fylla en funktion att skriva ned saker på en to do-lista för att kunna släppa saken till nästa dag, säger Fredrik Rickardson.
Till Skandias Hälsosluss kan alla som har tjänstepension med hälsoförsäkring i Skandia vända sig. Du får hjälp och stöd tidigt för att undvika ohälsa som riskerar att leda till sjukskrivning. Den som ringer får kontakt med en hälso- och rehabvägledare på Sophiahemmet Rehab Center.
Fredrik Rickardson konstaterar att sömn, kost och motion är livsnödvändiga – fast på olika sätt.
– Till skillnad från kost och motion är sömn inte ett kontrollerbart beteende. Vi kan ju följa instruktionen ”ät” eller ”gå” – men inte ”sov”. Vi kan bara bete oss för indirekt påverkan genom sömnhygieniska beteenden som att exempelvis släcka lampan.
Dålig sömn går ut över vårt beslutsfattande
På uppdrag av Skandia har Novus i oktober intervjuat 1 016 personer i syfte att undersöka allmänhetens mående just nu. Det visade sig att sömn är den tredje största av alla hälsoutmaningar.
För de flesta fungerar det tillräckligt bra att lösa uppgifter med en viss sömnbrist, vilket gör att vi kortsiktigt kan fortsätta att prioritera bort sömnen.
– Du klarar dig alltså hyfsat trots att du kanske sovit för lite; du hankar dig fram och därmed är incitamenten små för att ändra på beteendet, säger Fredrik.

Enligt Fredrik beter vi oss utifrån det som oftast funkar i stunden.
– Eventuella negativa konsekvenser på lång sikt styr inte våra beslut i stunden. Om du känner dig stressad av ett antal jobbuppgifter på kvällen är det kortsiktigt belönande att beta av de uppgifterna och därmed prioritera bort återhämtning.
Om vi inte prioriterar sömnen, eller helt enkelt sover dåligt, blir den kortsiktiga effekten att vi fattar beslut på ett mindre effektivt sätt; att vi minns sämre. Av alla som kontaktar Skandias Hälsosluss har mer än hälften sömnsvårigheter.
– Mer långsiktigt innebär sömnbrist ökade risker för sjukskrivning och ytterligare ohälsa. Samtidigt är det viktigt att framhålla att alla sover sämre i perioder, utan att det påverkar vårt arbete på annat sätt än att vi är lite tröttare nästa dag. En eller några nätters dålig sömn tar kroppen igen helt naturligt genom att vi snabbare går ned i djupsömn natten efter, och därmed tar igen sömnunderskottet.
Svårt att hitta balansgången
Stress, skärmtid och stillasittande leder till att vi sover allt sämre. Samtidigt måste vi på något sätt förhålla oss till den snabba tekniska utvecklingen. Många ställer sig frågan: hur hittar man egentligen balansgången mitt i allt? Fredrik Rickardson betonar att lösningen ligger i att vara noggranna i planeringen och schemaläggningen av hur vi använder respektive inte använder skärmar.
– Om jag har telefonen lättillgänglig och dessutom en väl etablerad vana att plocka fram den när jag är uttråkad eller stressad kommer jag såklart att göra det nästa gång jag får chansen också. Därmed behöver jag planera hur jag ska få till ett ändrat beteende och göra andra alternativ möjliga att genomföra.
Tre tips – det kan du göra för att sova bättre
1. Se till att det blir gjort. Stäng av och lägg undan telefonen. Gör en lista med målbeteenden som du bockar av när du gjort dem. Gör ett åtagande till ex din partner om hur dina förändringar ska gå till och bestäm hur ni kan följa upp detta.
2. Fasta rutiner. Vi är vanedjur och behöver fasta rutiner. Håll dig till fasta sovtider. Att sova igen förlorad sömn på helger gör att det blir svårare att återgå till rutinerna nästa vecka. Dessutom behöver du oftast inte ta igen förlorad sömn. Kroppen reglerar detta själv genom att snabbare gå ned i djupsömn och stanna kvar i den längre nästa natt.
3. Gör inte sömnen till ytterligare en prestation. I studier har det visat sig att människor som lider av sömnproblem inte sover särskilt mycket mindre än andra, men att de däremot ligger vakna mycket i sängen. Om det inträffar blir det lätt man tänker att man måste sova, och ännu mer på alla dessa förnumstiga råd som ska följas. Det i sin tur gör att sängen blir inlärd som en plats där vi oroar oss och upplever stress. Då är det bättre att gå upp en stund och ägna sig åt någon lugn aktivitet i dunkel belysning: lyssna på lugn musik eller läs något avkopplande och pröva sedan på nytt igen när du känner dig sömnig.
Tips från Fredrik Rickardson
Så boostar du jobbhälsan – ta del av mer tips hos Skandia
Hur är läget?... Egentligen.
Till Skandias Hälsosluss kan alla som har tjänstepension med hälsoförsäkring ringa. Du får hjälp och stöd tidigt för att undvika ohälsa som riskerar att leda till sjukskrivning. Den som ringer får kontakt med en hälso- och rehabvägledare på Sophiahemmet Rehab Center.
Du kan få hjälp och råd av bland annat av psykologer, ergonomer, fysioterapeuter om du exempelvis känner dig nedstämd, har värk, är stressad eller på annat sätt är i riskzonen för att bli sjukskriven. Det spelar ingen roll om problemen beror på jobbet eller är privata.