ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Innehåll från SJ

Därför jobbar du bra på tåget

Tåget mellan Stockholm och Göteborg bjuder på cirka tre timmar härlig och effektiv arbetstid. Och allra mest blir gjort om man väljer att åka en tisdag.

Läs: Vad som underlättar arbetet på tåget

Kreativitet är något som gynnas av flera saker. Att träna regelbundet, att ha kul på sitt arbete och att lyssna på musik medan man jobbar är tre faktorer som ofta lyfts fram som positiva. Och en fjärde som många undersökningar poängterar är att arbeta i olika och skiftande miljöer.

 Udda platser föder idéer
En tågresa mellan Stockholm och Göteborg tar runt tre timmar – och den som väljer att använda förflyttningen som arbetstid kan få väldigt mycket gjort jämfört med en dag på kontoret, inte minst eftersom distraktionerna är så få.
Samuel West, som har forskat i ämnet organisationspsykologi vid Lunds universitet, har i flera intervjuer sagt:

– Aningen skämtsamt brukar man säga att de bästa idéerna kommer när man förflyttar sig, i duschen och i sängen. Den som alltid gör sitt jobb på samma plats, vid samma skrivbord, kan uppleva att kreativiteten dämpas. För att få nya tankar och intryck måste man därför förflytta sig.

Förmiddagen bästa tiden
Graden av kreativitet beror också på vilken veckodag det är. Enligt en undersökning gjord av amerikanska Accountemps – där drygt 300 chefer deltog – svarade 39 procent att tisdagar är den dag deras anställda arbetar som bäst. Däremot är vi tröga på måndagar och sämst på fredagar. Klockslaget har också betydelse. Vi gör allra bäst ifrån oss mellan 10 och 12 på dagen.

Det börsnoterade, mycket framgångsrika och innovativa Halmstadsföretaget HMS Networks har tagit tågromantiken ett steg längre än nästan alla andra. I sin strävan att hela tiden utvecklas och skapa kreativa miljöer för sin personal har HMS köpt en begagnad tågvagn från SJ – och inrett den till en innovations- och utbildningslokal.

Tågmiljön är tänkt att skapa ett okonventionellt arbetsrum som ska stimulera ett kreativt och annorlunda tänkande – och vagnen är fastsvetsad på ett eget stycke räls i direkt anslutning till företagets huvudkontor. 

Läs: Vad som underlättar arbetet på tåget

 FEM SKÄL TILL VARFÖR DU JOBBAR BRA PÅ TÅG:

  •  Distraktionerna är få. Du har inga arbetskamrater som stör, ingen lynnig chef tre meter bort.
  • Miljön skiljer sig från den vanliga på kontoret, vilket stimulerar kreativiteten.
  • Det är lätt att ta en bensträckare – för att exempelvis hämta kaffe eller te (som du slipper koka själv) eller en frukt.
  • Utanför fönstret forsar landskapen fram och skänker tillsammans med rälsens ton ro åt tankeverksamheten.
  • Du mår mentalt bra av att du tar vara på hela den tid du förflyttar dig.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SJ och ej en artikel av Dagens industri

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies