1515
Annons
Innehåll från Siemens Energy ABAnnons

”Vi har tekniken för ett fossilfritt energisystem”

En färsk studie från Chalmers visar att gasturbiner på fossilfria bränslen kan spela en viktig roll för att komplettera en utbyggnad av förnybar energi.
En färsk studie från Chalmers visar att gasturbiner på fossilfria bränslen kan spela en viktig roll för att komplettera en utbyggnad av förnybar energi.

Prognoser visar att elanvändningen i Sverige är fördubblad inom 25 år. Men redan idag ser vi exempel på effekt- och kapacitetsbrist. Så var ska all el komma ifrån, och hur får vi ett pålitligt och stabilt energisystem? Siemens Energy har några av svaren både inte bara för oss i Sverige utan för resten av världen. 

Gasturbindrivna kraftverk, storskaliga värmepumpar liksom transmissionslösningar kan bidra på olika sätt för att hantera variationer från fluktuerande förnybar energi. 

Gasturbinen är redan en central del i världens energisystem, både för att generera el och värme, men även för att balansera elnät och stötta fluktuerande energislag som vind och sol. En färsk studie från Chalmers Universitet visar att gasturbiner på fossilfria bränslen kan spela en viktig roll för att komplettera en utbyggnad av förnybar energi, och då framför allt i vind-dominerade system som vi har i Sverige.

– Överskottsel från vind kan lagras längre tid i form av vätgas som sedan kan användas som bränsle när det finns ett underskott av el från förnyelsebara källor. Då behöver nätet snabbt stöttas med effekt och kapacitet vilket gaskraftverk är lämpliga för. Ur ett beredskapsperspektiv är det även bra att ha elproduktion fördelad i olika regioner, så kallad distribuerad energi, säger Hans Holmström, vd för Siemens Energy i Sverige.

En gasturbin från Siemens Energy kan köras på grön vätgas som inte släpper ut någon koldioxid. Den kan även köras på biometan och biogas, och på flytande biobränslen som till exempel biodiesel. Just biodieseln har goda lagringsegenskaper som gör den lämplig vid behov av el-backup och nätbalansering. 

– När en turbin som körs på biobränsle kombineras med en lösning för koldioxidinfångning kan den dessutom uppnå negativa utsläpp och skapa en kolsänka som reducerar koldioxidhalten i atmosfären.

Även storskaliga, eldrivna värmepumpar kopplade till fjärrvärmenät kommer att spela en stor roll för omställningen av värmesektorn i Europa, tror Hans Holmström. De kan succesivt fasa ut fossila bränslen för produktion av värme och kyla. Samtidigt kan de vara en flexibel resurs med möjlighet att starta och stoppa snabbt för att hantera variationer i elsystemet.

– Klimatförändringsproblemen är akuta och omfattande. Det är upp till oss alla att hitta de lösningar som världen behöver. Vi har teknologin som möjliggör ett robust fossilfritt energisystem – allt från turbiner, elektrolysörer som ger vätgas, till värmepumpar och transmissionsutrustningen som behövs för att bygga ut och stärka elnätet. Vi klarar det inte ensamma. 

Om Siemens Energy
Siemens Energy är ett av världens ledande företag inom energiteknik. Tillsammans med kunder och partners tar de fram energisystem för framtiden och stöder därmed övergången till en mer hållbar värld. För att möta den ökade efterfrågan letar nu företaget efter allt från ingenjörer, logistiker, projektledare, kvalitetsansvariga, inköpare och inköpschefer till svetsare, CNC-operatörer, elektriker, montörer och fältservicepersonal.

Se alla lediga jobb på: siemens-energy.com/jobs

Siemens Energy is a trademark licensed by Siemens AG.

Mer från Siemens Energy AB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Siemens Energy AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera