1515
Annons
Innehåll från Siemens Energy ABAnnons

Så skapar Siemens Energy framtidens energisystem

Det är verkligen en spännande tid att vara i den här branschen, säger Hans Holmström, vd på Siemens Energy i Sverige. Här tillsammans med hållbarhetsstrateg Åsa Lyckström.
Det är verkligen en spännande tid att vara i den här branschen, säger Hans Holmström, vd på Siemens Energy i Sverige. Här tillsammans med hållbarhetsstrateg Åsa Lyckström.

Miljö- och klimatfrågor är hetare än någonsin. Just nu pågår den största förändringen av energisystemet sedan industrialiseringen. 

– Det kommer inte att räcka med el enbart från sol och vind, säger Hans Holmström, vd på Siemens Energy i Sverige.

Förra året tog Siemens Energy ett steg från Siemens för att fokusera helt på energi – från kraft- och elproduktion till överföring och lagring. 

– Vi uppskattar förändringarna som sker just nu och vill fortsätta att hjälpa våra kunder mot en mer klimatvänlig framtid. Det är en spännande tid att vara i branschen, säger Hans Holmström, vd på Siemens Energy i Sverige. 

I Sverige sker en stor del av omställningen hos industrin som vänder sig till Siemens Energy för att energieffektivisera sin verksamhet. 

– Vi har kunder inom flera branscher, såsom pappers- och massaindustrin, men framförallt arbetar vi med kraftbolag. De köper transmissionslösningar och kraftverk av oss, bland annat vind- men även gaskraft, säger Hans Holmström. 

Läs mer om hur företaget stöttar energiomställningen här 

Fler behöver el

Det fristående bolaget har 91 000 anställda globalt varav 2 700 i Sverige. De senaste årens fokus på klimatförändringar och minskade koldioxidutsläpp, i samband med att fler människor behöver el, har gynnat Siemens Energy som nyligen levererade sin tusende gasturbin från Finspång. 

– Gasturbinen är en central del i världens energisystem, som genererar el och värme i gaskraftverk samt balanserar elnät och stöttar energislag som vind och sol, säger Hans Holmström. 

Vill inspirera andra

För att visa hur allt hänger ihop har företaget byggt en demonstrationsanläggning som delvis är finansierad av Energimyndigheten, där de kopplar ihop vätgasturbiner, förnyelsebar solkraft och energilagring. 

– Det är en del i vårt eget miljöarbete, men vi vill också inspirera andra och visa hur vätgas och turbiner bidrar till ett hållbart energisystem. Nästa steg blir en storskalig anläggning hos en kund, säger Åsa Lyckström, hållbarhetsstrateg på Siemens Energy.

Läs mer om demonstrationsanläggningen här 

Hans Holmström betonar att en stegvis omställning är nödvändig.

– Vi vill alla uppnå fossilfrihet, men det måste ske stegvis. Våra kunder satsar stort för att minska sina koldioxidutsläpp, men första steget blir för många att gå över från kol till naturgas och därefter, när andra bränslen finns, byta till gröna bränslen, säger han. 

Om Siemens Energy

Siemens Energy är ett av världens ledande företag inom energiteknik. Tillsammans med kunder och partners tar de fram energisystem för framtiden och stöder därmed övergången till en mer hållbar värld. I Sverige stöttar Siemens Energy den svenska marknaden med koncernens portfölj av produkter, lösningar och tjänster som täcker nästan hela energivärdekedjan. Läs mer här.  

 

Mer från Siemens Energy AB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Siemens Energy AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera