Annons
Innehåll från Sentian Technologies Annons

Sentian.AI om framtiden: ”Sverige ligger långt efter”

AI beräknas revolutionera industriella processer mer än vad internet gjort. Trots det är det enligt Sentian.AI mindre än fem procent av de Svenska företagen som operationaliserat AI-lösningar, runt 25 procent har börjat testa AI i form av en PoC, medan den stora merparten inte ens börjat samla data. Att Sverige inte kommit längre är något som de menar är ett stort problem för svensk industris framtida konkurrenskraft.

AI är ett koncept där både teknologi och generat affärsvärde utvecklas med hjälp av erfarenhet. För att nå framgång måste teknologin kontinuerligt testas och företag behöver utveckla metoder för att samla och lagra all data. Genom att inte starta med AI nu kommer många svenska företags konkurrenter att fåett svårintagligt övertag. Det menar Martin Rugfelt, vd på Sentian.AI.

– Den som har mest data och erfarenhet kommer in i en positiv spiral – något som kommer öka övertaget. Internationellt är det Kina, Korea och USA som leder utvecklingen av AI-patent, och Europa och Sverige ligger långt efter.  

För att vända denna situation behövs unik och ständigt uppdaterad kunskap om hur AI tekniken fungerar och kan omsättas till konkurrenskraft. Genom att jobba med modern AI redan nu kan svenska företag stärka sin konkurrenskraft och därmed bättre konkurrera på en internationell marknad.

Världsledande – men inte inom AI

Sverige är världsledande inom industriella produkter och tjänster, men knappast ledande inom industriell AI. Områden som intelligenta styr- och automationssystem, processoptimering genom datadriven variations reduktion eller anomalidetektion har möjlighet att skapa massiva förbättringar i de flesta industrier. Samtidigt som många företag testar vattnet med Business Intelligence och Analytics så har lösningar som är inriktade på specifika lösningar större chans att lyckas och skalar bättre. 

– Det finns spjutspetsar i företag som gör R&D på avancerade lösningar, och utvecklar avancerade produkter på modern AI som leder utvecklingen i världen även i Sverige. Det är ofta mindre AI-specialister med djup kunskap och erfarenhet om ämnet som försöker lösa avancerade industri eller AI problem. 

Kan spara många procent 

Martin Rugfelt berättar att deras erfarenhet från både nordiska och europeiska kunder samt internationell forskning säger att det går att spara upp till 30 procent genom att utöka med AI styrda system jämfört med enbart traditionella styrsystem som tex SCADA och APC. Genom produktionsoptimering kan företag också öka yield med upp till 30 procent – och ibland mer. Med predicitve maintenance och anomalidetektion kan nertid reduceras med upp till 70 procent, något som är baserat på praktiska projekt inom både process- och tillverkande industri.  

– Det är inte lätt att veta vad som fungerar, vad som är möjligt och vilka case som är lönsamma innan man testat. Företag bör söka möjligheten att prata med experter, till exempel genom workshops. För de företag som är involverade i projekt så finns det stora möjligheter att dra nytta av best practice även om branschen är relativt omogen, avslutar Martin Rugfelt. 

Läs mer om Sentian.AI här

Mer från Sentian Technologies

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sentian Technologies och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?