Annons
Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Energiomställning för ett elsmart samhälle

Thomas Korssell, vd SEK Svensk elstandard.
Thomas Korssell, vd SEK Svensk elstandard.

Jordens befolkning ökar. Så gör även energianvändningen. För att klara efterfrågan och samtidigt minska klimatavtrycken är smart energi den enda lösningen. Det säger SEK Svensk Elstandards vd Thomas Korssell.

I framtiden måste hela elsystemet vara klimatsmart – från produktion till konsumtion – för att hålla klimatförändringarna i schack. Det innebär allt från att använda än mer förnybara energikällor till att utveckla smarta elnät som möjliggör avancerad styrning av både energibehoven och produktionen av energi.

– Men det finns redan idag mycket att göra. Ett exempel på en mindre åtgärd är att välja elmotorer med högre energiklasser och genom detta dra ner på energiförbrukningen avsevärt, säger Thomas Korssell.

SEK Svensk Elstandard har på uppdrag av regeringen ansvar för all standardisering i Sverige inom det elektrotekniska området. En stor del av standardiseringsarbetet berör just energifrågan.

– Nya innovativa och klimatsmarta produkter utvecklas med en rasande fart och vi försöker ligga ett steg före med standardiseringen. Arbetet är beroende av experter och vi har idag cirka 800 experter från företag, myndigheter, organisationer och skolor, men vill gärna se att fler deltar i det viktiga arbetet, säger Thomas Korssell. 

Företag måste tänka att en energiomställning inte bara gynnar dem 

Thomas Korssell berättar vidare att företag måste ta energi- och klimatdebatten på allvar och ha en långsiktig planering. De bör också koppla ihop sina egna energimål med FN:s globala mål. 

– På USA:s västkust ser vi återigen omfattande bränder. Människor börjar fundera om det är så här vi verkligen ska ha det. Därför bör företag tänka att deras energiomställning inte bara är bra för dem, utan för hela planeten, säger han.

Få länder kan mäta sig med Sverige

Sverige har goda förutsättningar för en energiomställning vad gäller naturresurser och klimat, men också teknisk kompetens. 

– Jag har rest till många länder i mitt yrke och få länder kan mäta sig med oss. Å andra sidan måste vi hjälpa till. Om vi kan utveckla nya tekniker har vi enorm potential att sälja dessa till andra länder. Sverige är ett stort exportland och vi bör dra fördelar av det, avslutar Thomas Korssell. 

Fakta:

SEK Svensk Elstandard är en ideell förening som drivs utan vinstintresse. Målet är att engagera så många svenska aktörer som möjligt i standardiseringsarbetet för att öka inflytandet i IEC och stärka svensk konkurrenskraft internationellt. Läs mer om SEK Svensk Elstandards arbete.

 

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera